Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse väntar rattfyllerist som skyller på okänd förare – som lämnade bilen utan att lämna spår i snön

Efter en trafikolycka utanför Mora hittades en man sittande på förarplatsen, med sitt blod på förarsidans krockgardin.
Trots detta nekade han till att ha kört bilen och skyllde på en okänd förare som lämnat platsen, utan att lämnat några spår efter sig i snön.
Mannen döms nu till två månaders fängelse för grovt rattfylleri.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Allt fler dalabilar underkänns – Lista: Här är de 49 vanligaste felen vid besiktningen

Julklappstips: Stort test av 33 sällskapsspel – här är årets toppar och floppar

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Mannen i fråga är i 20-årsåldern och bosatt i Mora kommun.

På förmiddagen den 9 januari 2016 var mannen med om en trafikolycka på riksväg 70 ett par kilometer norr om Mora, i höjd med Östnor.

Mannen själv har berättat att han hade varit på fest kvällen före och fick skjuts. Han somnade i baksätet av bilen, utan att ha bälte. Enligt honom åkte två andra, för honom okända, män i bilen och en av dem körde. När mannen vaknade så låg han i framsätet, omtumlad efter olyckan, och då var de andra personerna försvunna. Mannen förnekar därmed brott, eftersom han hävdar att han inte körde.

En man från Mora kommun har dömts till två månaders fängelse för grovt rattfylleri, efter en trafikolycka på riksväg 70 strax norr om Mora. Mannen själv nekar till att ha kört bilen och skyller på en okänd förare, som lämnat bilen utan att lämna spår efter sig i snön.

Ett vittne har berättat att han blev omkörd av en bil, i en vänsterkurva, och att bilen inte hade något lyse tänt. En stund senare såg vittnet att bilen hade kört av vägen och han stannade och sprang ut i skogen där bilen stod. I bilen satt en person, på förarplatsen. Det fanns inga andra personer i bilen och mannen i bilen nekade till att några andra personer skulle ha åkt med.

Ett annat vittne såg hur den nu dömde mannen kom gående ut ur skogen, bort från bilen. Mannen sade att det inte var han som hade kört bilen. Vittnet såg inga andra spår än de som kom från mannen.

Angående mannens förklaring om att han först somnat i baksätet och sedan vaknat, liggandes i framsätet, anser Mora tingsrätt att det är osannolikt att han skulle ha kunnat hamna i den positionen, med fötterna på passagerarsätet.

Dessutom anser tingsrätten att det är osannolikt att de andra båda okända personerna skulle ha lämnat olycksplatsen utan att lämna spår efter sig, med tanke på att bilen stod en bit in i skogen och det var 10-15 centimeter snö.

Tingsrätten konstaterar även att det finns blod från mannen på den krockgardin som finns på förarsidan, vilket även det ger stöd för att mannen körde bilen.

Mannen visade sig ha 1,33 promille alkohol i blodet efter färden. Då gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille så finner tingsrätten att mannen gjort sig skyldig till grovt rattfylleri, med tanke på att han har kört vårdslöst utan att ha lyset tänt på bilen och sedan kört av vägen och in i skogen.

Mora tingsrätt dömer mannen till två månaders fängelse för grovt rattfylleri. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden samt stå för kostnaderna för provtagning och analys, vilket uppgår till 280 kronor.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons