Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva väntar på vinnarna

/

Annons

– Nej, jag har inte åkt något av loppen. Ofta har junior-SM kommit direkt efter vasaloppsveckan. Men Vasaloppet skall jag åka någon gång. Vill se det loppet från den sidan också, säger Eva.

Kranskullan Eva har en intensiv tid bakom sig och en intensiv tid som väntar. Att vara kranskulla innebär en hel del plikter. ”Jobbet” innebär mer än att hänga kransar runt halsen på herr och damsegrarna i Vasaloppet.

– Det är möten och olika ceremonier som jag skall närvara vid. Jag har fått ett program som jag skall följa, säger Eva som är en hejare med skidor på fötterna.

I förra veckan avgjordes junior-VM i skidorientering i Mozarts födelsestad, österrikiska Salzburg.

Och Eva kunde tillsammans med klubbkompisen Helene Söderlund återvända hem till Mora med väskorna fulla med medaljer. Totalt tog kranskullan tre guld och ett brons.

Anja Pärson-klass.

Men Eva är inte bara en duktig skidorienterare. För i stort sett direkt efter att vinnarna korats i Vasaloppet väntar junior-VM på skidor, utan kontroller, i italienska Tarviso på Eva.

Och att vara både kranskulla och JVM-deltagare kan vara ett problem.

– Jag kommer att träffa en massa folk under vasaloppsveckan, vilket är en risk. För jag får inte bli sjuk. Jag kommer att vara försiktig, menar Eva som dock inte hade en tanke på att säga nej till uppdraget.

– Nej, det skall bara bli roligt.

Evas mamma Anna var kranskulla 1974 och den gången vann Matti Kuosku, Högbo GIF.

Vilket är ditt första minne av Vasaloppet?

– Ett av mina första – och bästa minnen är från Hökberg när jag var sex-sju år gammal. Jag kommer ihåg att jag och några kompisar hittade grankottar som vi använde som mikrofoner. Sedan gick vi runt och frågade åkare som stannde vid kontrollen hur det gick för dem i spåret, säger Eva och skrattar åt minnet.

Rent spontant. Om jag säger Vasaloppet i dag, vad tänker du då först på?

– Starten. Jag har aldrig sett den på plats, vilket jag för göra i år som kranskulla. Det är en otrolig bild. Jag tappar nästan andan när starten går, och när man vet hur mycket åkarna har framför sig. Sedan tycker jag det är så fint när Sven ”Plex” Pettersson börjar prata.

Eva är inte bara en duktig skidåkare. Hon är även en hejare i skidorientering och fotorientering.

Om du måste välja, vad blir det då?

– Idag kan jag inte gradera de olika sporterna. Men i framtiden kommer jag till ett vägval, så vi får se. Men nu är det kul att man kan göra flera olika saker.

Vad har du för planer i framtiden, vad vill du jobba med?

– Jag vill bli läkare. Vilken inriktning har jag inte klart för mig. Men troligtvis blir det inte idrottsläkare. Idrott blir det så mycket ändå.

Till sist. Vem tror du vinner Vasaloppet?

– Klubbkompisen Erik Eriksson, säger Eva utan betänketid.

Mer läsning

Annons