Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig Ferdinandjul?

/
  • – Hittills har julhandeln varit väldigt bra, långt över det vi hade ifjol. Barmark är uppenbarligen bra för oss. Men nog vill jag ha riktigt vinterväder i alla fall, säger Bertil Kröjtz på Mora bokhandel.– Den av oss utgivna Moraboken bidrar klart, men förklarar inte hela ökningen.
  • Julhandeln är i kronor räknat är ungefär som fjol, säger Ulrika Bertils och Linda Henriksson hos Masen Skinnspecielisten efter att ha kolla de senaste siffrorna och fortsätter:– Men i år är det inte så mycket större plagg som folk köper utan mer annat som väskor, handskar och sådant.
  • – Här är det full fart, både i butiken och sådant som vi ska posta till folk. Hittills är julhandeln ungefär lika bra som ifjol, berättar Gunilla Frost och Kristina Karlsson på Mora Hemslöjd.
– Hemslöjd hör den traditionella julen till liksom pysslandet som vi säljer en del material till.

Det ser ut att bli en riktig Ferdinandjul. Moraborna tycks vilja sitta i morgonrocken, läsa böcker och lukta på blommor och käka glass.
I alla fall man om får tro tidningens helt ovetenskapliga koll kring julhandeln hittills.

Annons

Handelns utredningsinstitut, HUI, spådde tidigare att julhandeln även i år skulle slå nytt rekord och landa på lite drygt 65 000 miljoner kronor (65 miljarder kronor).

En undersökning som Nordea gjort pekar på att folk tänker spendera lika mycket i år som ifjol.

Sedan dess har HUI blivit betydligt mera dämpat. I sin senaste prognos över handelns utveckling i år och nästa år som kom i förra veckan gissar HUI att konsumtionen kommer bromsa ordentligt eftersom hushållen oroar sig för lågkonjunkturens konsekvenser och osäkerheten på bostadsmarknaden. Folk sparar.

HUI tror att 2011 blir året med den svagaste utvecklingen inom detaljhandeln på 15 år, även om tillväxten fortfaranden ligger på plus för hela året både i värde och antalet varor.

För 2012 spår man en marginell ökning.

HUI konstaterar också att hushållen den här gången inte får hjälp av regeringen/ riksbanken med skatte- och räntesänkningar som de fick vid förra krisen 2008/09.

Hittills i år har antalet konkurser i detaljhandeln ökat med sex procent medan näringslivet i stort noterat en minskning med tre procent.

Dagligvaruhandeln, läs livsmedelsbutikerna, spås dock klara sig relativt väl framöver. När hushållen sparar blir det färre restaurangbesök och mer mat hemmavid. Sporthandeln väntas få fortsatta framgångar eftersom hälsotrenden håller i sig. Även e-handeln kommer att öka tror HUI. Men för resten av handeln blir det alltså tufft.

Men vadslagningsföretaget Betsson tror på en fröjdefull jul för handeln. I förra veckan bjöd man hela 720 kronor per satsat hundralapp om inget nytt julhandelsrekord slås i år. Mest tror man på bok- och pappers- samt smyckeshandeln.

Mer läsning

Annons