Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En liten ökning av boklån på Mora bibliotek

/
  • En av de flitiga boklånarna på Mora Bibliotek är Prayoonari Knaggård. Hon studerar till sjuksköterska. Prayoonari lånar böcker främst till sina studier.

Utlåningen för Mora bibliotek under 2011 står i stort sett still sedan föregående år.
Det konstaterar kulturchefen Caroline Smids. Rent siffermässigt är det en ökning med 35 lån.

Annons

År 2010 utfördes 142 635 lån vid huvudbiblioteket i Mora och de tre filialbiblioteken sammanlagt. För 2011 var siffran 142 670.

Nationellt i landet lånar svensken allt färre böcker och de senaste femton åren har vart femte bibliotek försvunnit, visar statistik från Kungliga biblioteket.

Varje kommun ska ha enligt bibliotekslagen ha ett kommunalt folkbibliotek och det är antalet biblioteksfilialer i kommunerna som minskar.

Fortsätter den minskningen kommer mer än vart tredje bibliotek att försvinna 2020 jämfört med 1995.

För Mora är läget positivare.

– Den minskning som skedde under flera år, stoppade ju upp för några år sedan och de senaste tre åren har alltså utlåningssiffrorna varit relativt stabila, konstaterar Caroline Smids.

Hon poängterar att biblioteket ännu inte hunnit analysera siffrorna.

– Men vi vet sedan tidigare att det är barnen som är de allra flitigaste låntagarna. Förra året, 2010, ökade antalet barnbokslån med fyra procent vid Mora bibliotek.

Enligt Caroline Smids är Mora bibliotek ännu inte färdiga med den totala statistiken för 2011.

– Det vill säga, den statistik vi levererar till Statistiska Central Byrån, SCB, via Kungliga biblioteket.

I den ingår även alla Mora biblioteks utlån via boklådor till förskolorna, utlån på vårdhem, barnavårdscentralen med mera.

– Men där mäter vi enligt en schablon och vi har ungefär samma antal depositioner av böcker och boklådor ute år 2011 som 2010. Så den totala summan av utlån kommer att öka, men inte skillnaden mellan 2010 och 2011.

En av de flitiga boklånarna på Mora Bibliotek är Prayoonari Knaggård. Hon studerar till sjuksköterska.

– Jag lånar böcker främst till studierna när jag har behov. Jag har ungefär ett år kvar tills jag är klar med min utbildning, säger Prayoonari Knaggård.

Mer läsning

Annons