Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elnätet dyrt i Mora

/
  • Avgifterna för elnätet avgör hur mycket vi får betala för elen totalt, en avgift som vi kan påverka eftersom nätbolagen har monopol.

När Villaägarna i en ny statistik konstaterar att elkostnaden för villaägarna är lägst i Malung-Sälen, så beror det framför allt på avgifterna för elnätet.
I Mora, Orsa och Älvdalen är det betydligt dyrare för såväl villaägare som boende lägenhet.

Annons

För en lägenhet med en förbrukning på 2 000 kilowattimmar per år skiljer nätavgiften 275 kronor per år mellan Malung-Sälen och Mora. För en villaägare med en säkring på 16 ampere och en förbrukning på 20 000 kilowattimmar blir skillnaden hela 2 174 kronor per.

Även i Rättvik, Leksand och Gagnef är nätavgifterna lägre än i Mora, Orsa och Älvdalen.

Det vi som konsumenter betalar för elen totalt, består av en mängd delposter. Det pris som finns på den nordiska elbörsen ger en fingervisning om vad elhandelsföretaget betalar. Men elhandelsföretaget behöver tjäna pengar, så priset ut till konsument blir förstås högre.

Men när det gäller själva elen bestämmer vi själva dels vilket elhandelsföretaget vi vill göra affärer med, dels vilket typ av avtal vi vill ha: rörligt eller bundet pris och i det senare fallet hur länge vi vill binda.

Skatter och avgifter kan vi påverka bara indirekt vid valen. På elen finns dels en avgift för elcertifikat, dels en elskatt plus oms på både avgifter och skatter.

Elskatten är från den 1 januari i år 29 öre per kilowattimme i en stor del av Dalarna. Undantagen är kommunerna Malung-Sälen, Mora, Orsa och Älvdalen där den lägre: 19,2 öre.

Det vi som konsumenter har minst inflytande över är avgiften för elnätet. Elnätsföretagen har som bekant monopol i sina respektive områden. Men myndigheterna håller förstås ett öga på företagen, så de inte kan ta riktigt hur mycket som helst.

Nätavgiften bestå av två delar: dels en fast avgift som beror på säkringens storlek, dels en rörlig avgift som beror på hur mycket el man förbrukar.

Är den fasta avgiften låg och den rörliga hög tjänar man på att minska elförbrukningen.

I Mora, Orsa och Älvdalen är det finska Fortum som äger nätet, precis som i Norra Vanbro. Nätavgiften skiljer dock mellan Mora, Orsa och Älvdalen å ena sidan och 'Vansbro å den andra. I Malung är det kommunalägda Malungs Elnät som äger nätet. I Rättvik, Leksand och Gagnef ägs nätet av Dala Energi. Det företaget ägs i sin tur gemensamt av kommunerna i området plus ett stort antal privatpersoner och företag.

Mer läsning

Annons