Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin Ek snabbaste dam i Vasaloppet

/
  • Elin Ek vann damklassen i Vasaloppet, knappt fem minuter efter herrsegraren Oskar Svärd. Foto: Johan Solum
  • Skön revansch. Elin Ek hade hoppats på en dubbel. Hon lyckades inte vinna förra helgens Tjejvasa, men i går fick Moraåkaren ställa sig överst på pallen igen. Foto: Johan Solum

Annons

Segermarginalen till tvåan Jenny Hansson, Östersund, blev drygt två minuter. Trots den relativt stora differensen kände sig Elin aldrig riktigt säker på seger. Inte förrän det var några hundra meter kvar.

– Jag hade ingen riktig koll mot slutet och då kändes det lite oroligt. Men när jag kom in först på upploppet, förstod jag att jag skulle vinna, berättar Elin.

I sin första Vasaloppsstart var Ek inte ens fem minuter efter herrsegraren. Så nära har aldrig en damsegrare varit herrarnas dito.

– Men det var ju också ett speciellt lopp i dag, säger Elin ödmjukt.

– Visst känns det både här och där att man kört nio mil, men jag blev ändå inte så farligt trött som jag trodde.

Ett tag tog hon till och med in på herrtäten. Snön som föll gjorde att ingen vill upp och dra, vilket bidrog till att tätklungan varit rekordstor loppet igenom.

- Det var ett konstigt lopp. Jag hade tänkt köra hård och jämn fart, men det gick inte. Ibland sprack fältet upp, men det tog inte lång tid förrän det klumpade ihop sig igen.

– Jag tänkte inte på att jag var så nära de bästa killarna. Jag tävlar mot tjejerna och det är det jag riktar in mig på. Sedan får man vara glad att skidor och stavar höll, för det var många vurpor efter banan, berättar Elin.

Efter sina många långlopp under säsongen är Ek van att ha karlar runt sig i spåret. Oftast uppträder de manliga åkarna som gentlemän, men inte i går.

– Nu var det mest kaos, beskriver Elin det 83:e Vasaloppet i historien och hennes första.

Det var dock ett kaos som mynnade ut i glädje. I Lundbäcksbacken gick Moraåkaren upp i täten och där höll hon sig fast.

Jenny Hansson var en nöjd tvåa. Garanterat den gladaste tvåan i årets Vasalopp, då pojkvännen Jerry Ahrlin fick samma placering i herrklassen.

– Jerry hade ju siktet inställt på seger, så för honom känns det nog som en förlust. Min andraplats är som en vinst för mig, menar Jenny.

In i det längsta hade Östersundsåkaren hoppet om seger, men fick till slut ge sig mot övermakten.

– Ja, Elin var starkare. Hon fick en lucka i Oxberg, men den lyckades jag täppa till. Sedan tappade jag henne igen. Jag fick lite olika rapporter, ena gången var jag efter tolv sekunder och nästa så var jag ikapp. Jag hade hoppet hela tiden, ända tills jag kom in på målrakan, berättar Jenny.

Hansson var två och en halv minut före trean Lara Peyrot.

– Jag var väldigt trött och är mycket glad åt min tredjeplats. Det var ett mycket konstigt lopp. Ett roligt lopp, men också farligt och jag är glad att skidor och stavar höll, säger italienskan.

I fjol vann Elin Ek Tjejvasan på ny rekordtid och belönades bland annat med en bil. I går tog hon i sin första Vasaloppsstart en seger direkt.

– Det var otroligt speciellt i fjol, men jag rankar den här segern nästan lika högt, avrundar Elin Ek.

Vi kan tillägga att IFK Mora fick in ytterligare en åkare bland topp tio. Detta genom Inger Lise Vestlund, som slutade sjua.

Mer läsning

Annons