Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtad tågresa genom Mora

Annons

- Det här är trevligt, konstaterade 91-årige Lars Lustig.

Han arbetade, som stins under flera år på Mora Järnvägsstation. Färden med stadståget för de boende på Spanskgården påminner Lars om tågtiden.

Färden inleddes på förmiddagen med en rundtur i centrum längs gågatan och sedan via bostadsområdet Lisselby ned till campingen.

Anita Johansson, en av tre i personalen som står bakom initiativet får tågfärden, hade bakat sockerkaka och bullar till fikat.

Resenärerna njöt av både bröd, saft och vackert väder under fikapausen vid den nyrestaurerade campinghamnen.

Efter mysstunden gick färden åter till Spanskgården via Zornmuseet, Vasaloppsmålet och Tingsnäs udde. Utflykten varade i närmare två timmar.

Förutom Anita är det arbetskamraterna Ruth Johansson och Karin Nykvist, som för flera år sedan satte igång utfärder för de äldre med stadståget.

- Vi har genomfört det några gånger. Förra året blev det ett uppehåll. Nu var det dags igen. Ett populärt upptåg för våra boende, säger Ruth Johansson.

Enligt Karin Nykvist så har Spanskgården hyrt in tåget för en mindre slant.

- Det är värdefullt för de boende att få komma ut och lufta sig. Tidigare i år besökte vi Relax-anläggningen i Gesunda där det gavs möjlighet till fiske ur damm. En av de boende fick napp den gången. Det blev en höjdarkväll, berättar Karin Nykvist.

En av resenärerna Hedvig Lundbeck, daggäst på Spanskgården, tycker det är kul med aktiviteter för de äldre.

- Det är inte så ofta. Därför försöker jag givetvis följa med på varje arrangemang som den här tågresan, säger Hedvig.

Tågförare på onsdagen var Thomas Sandin, som ansvarar för aktiviteter på bland annat Mora camping.

- Trots ett bra turistår i Mora har det vädermässigt inte varit så populärt med aktiviteter i sommar. Vi har haft mindre resenärer på stadståget i år än de senaste åren. Den aktivitet samlat folk i sommar är den ombyggda minigolfbanan vid campingen, säger Thomas Sandin.

Mer läsning

Annons