Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ebba nära att födas i bilen när Mora BB är stängt

/

Annons

I april bestämde BB i Mora för att stänga i nästan fem veckor över sommaren på grund av personalbrist. Havande kvinnor hänvisades istället till BB i Falun. Många protesterade och kände sig oroliga över att behöva åka åtta mil eller mer när det skulle föda.

Några som var med och protesterade tidigare, är Åsa Skogs och Lizette Eriksson, som båda skulle föda i början på juli. De fick vara med om ett mardrömscenario som trots allt slutade mycket bra.

Natten mot midsommardagen föddes Ebba, två veckor för tidigt. På natten klockan 01.10 gick vattnet för Åsa. Hon räknade tiden mellan värkarna och ringde BB i Falun. De sa att hon kunde ta det lugnt men fick komma in om hon ville.

- Vi kom aldrig till förlossningen i Falun, berättar Åsa som bor i Vika. De hann till centrum i Mora då de insåg att de inte skulle hinna till Falun. Hade de fortsatt köra hade Ebba förmodligen blivit Rättviksbo född i bil. Snabbt körde de in på Akuten i Mora, natten efter årets största fylledag - midsommarafton. Där fick de gå före alla andra patienter och knappt 50 minuter senare var Ebba född.

- Jag var rädd eftersom de inte kunde kolla hjärtljuden på Ebba, plus att det var första gången för mig och det fanns ingen barnmorska, säger Åsa.

På plats fanns istället läkare med kollega från medicinkliniken, en narkossköterska, samt två ambulansmän, som halkade in på ett bananskal.

- Personalen var helt underbar och jag kördes på en gång efteråt till Falun i ambulans för undersökning, säger Åsa.

I Falun var personalen snabba och hjälpsamma. Det som var jobbigt för Åsa där var att dela rum med tre andra. Sambon Ulf Johansson fick checka in på hotell eftersom något familjerum inte fanns.

Lizette Eriksson födde också för tidigt.

- Jag har varit väldigt orolig inför förlossningen eftersom det skulle bli i Falun, berättar Lizette.

I Lizettes fall slapp de bilförlossning på grund av att de körde nattetid och kunde köra fort. Väl i Falun beordrade personalen henne att snabbt lägga sig i sängen så att inte bebisen skulle falla i golvet. Tio minuter efter att de anlänt, föddes sonen Anton.

- Det gick ju väldigt bra ändå, men hade det varit på dagtid med alla vägarbeten och mycket turister på vägarna, hade jag fött i bilen, säger Lizette.

Eftersom hon fött barn tidigare och på grund av att sambon inte fick sova över, lämnade de BB redan efter tio timmar. Det fanns sängplats om än det var ont om dem.

- Det fanns andra förstföderskor som behövde sängen bättre än jag, säger Lizette.

Slutet gott, allting gott, men det är inget någon av kvinnorna vill vara med om igen.

Mer läsning

Annons