Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyster framtid för Mora

/
  • Ingen lysande framtid. Dalarnas forskningsråd tecknar en dyster framtidsbild för Mora kommun. Det värsta scenariot säger att kommunen tappar över 7 000 invånare fram till år 2050.

Annons

Dalarnas forskningsråd har i rapporten analyserat den totala befolkningsutvecklingen i länet fram till 2050. Resultatet för länet är beräknat som en summering av utvecklingen i de enskilda kommunerna. När det gäller kommunerna ger framskrivningen en bild av en ökande befolkning i vissa kommuner. I andra kommer däremot befolkningen att minska, i vissa kommuner kraftigt, påpekas det och till den kategorin hör då Mora, enligt rapporten.

Mora kommun antas år 2010 ha cirka 19 600 invånare och befolkningstalet kommer sedan successivt att minska fram till 2050. Enligt de tre uppspaltade scenarierna kommer invånarantalet i bästa fall att vara 16 518 år 2050. Alternativt kommer befolkningstalet att vara 14 090 eller i värsta fall blott 12 031 individer.

Forskningsrådet har även tittat på fördelningen mellan kvinnor och män i Mora i framtiden och kommit fram till ett överskott på cirka 500 män år 2050. Då finns i Mora 6 723 kvinnor och 7 367 män i olika åldrar. Adderas de talen motsvarar summan mittenscenariot gällande totala antalet invånare, alltså 14 090 personer år 2050.

Det blir alltså gott om utrymme i Mora kommun om 45 år om över 7 000 människor av olika anledningar lämnat jordeliv eller flyttat till andra områden och ingen påfyllning skett.

Kommunalrådet Bengt-Åke Rehn, s, säger att han tar rapporten för vad den är, nämligen en skrivbordsprodukt som framtidigts efter en för honom okänd metodik.

- Hur förutsättningarna kommer att vara om 45 år har jag lite svårt att sia om, men eftersom forskningsrapporten talar om befolkningstapp redan om några år ger oss anledning att vara vaksamma och jobba för en motsatt utveckling i kommunen, säger Bengt-Åke Rehn som kommentar.

Mer läsning

Annons