Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dräktbok från Sollerön prisad: "Boken är unik"

Boken "Folkdräkten – Sollerön, Mora, Venjan och Våmhus" har tagit hem silver i tävlingen Svenska Designpriset. Mejt Rittedal och Susanne Rittedal Söderbloms bok har fått spridning även i andra länder.

Annons

Efter tio års arbete med boken släpptes den äntligen förra året - boken om folkdräkten i Sollerön, Mora, Venjan och Våmhus. I boken beskrivs dräktens historia och hur den ska sys.

Läs också: Dräktbok från Sollerön klar efter tio år

Författarna Mejt Rittedal och Susanne Rittedal Söderblom från Utanmyra, som också är mor och dotter, deltog nyligen i tävlingen Svenska Designpriset, där de tävlade i kategorin "IB Redaktionell Print - Bok". När juryns och folkets röster hade räknats ihop stod det klart att boken om folkdräkten kammade hem silver.

Annika Larsson , Creative director på Gappio som formgivit boken, Susanne Rittedal Söderblom och  Mejt Rittedal tog emot priset på Moderna Museet i Stockholm.

Susanne Rittedal Söderblom har en teori om varför det gick så bra för boken i tävlingen.

– Hantverk, hemslöjd, att göra saker med händerna och skapa själv ligger i tiden. Det kan ses som en motreaktion mot all osäkerhet världen upplever just nu. Vi har en längtan till det äkta och genuina.

– Boken är unik, och den första i sitt slag i Sverige då den innehåller ett mönsterark för att sy dräkten och är både inspiration, instruktion och ett verktyg för de som vill vara med och bevara en del av Sveriges kulturskatt.

I juni 2015 visade Majt Rittedal och Susanne Rittedal Söderblom upp boken på Konsum på Sollerön.

Och boken om folkdräkten har spridits även utanför Solleröns gränser.

– Det är jättekul att vi vann silver, men att boken blivit så väl mottagen av läsare är nog ändå den största vinsten, säger Mejt Rittedal. Vi har hört från många håll att boken kommit till användning när folk har sytt dräktdelar. Den har till och med hamnat i USA och i svenskbygden i Ukraina

Se tv-inslaget från boksläppet:

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning