Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drack alkohol på arbetstid med vårdtagare

Två anställda vid ett LSS-boende i Mora drack alkohol i tjänsten tillsammans med boende (vårdtagare) under en grillkväll i våras.

Annons

Händelsen blev känd för arbetsgivaren, Mora kommun, under hösten. Händelsen har nu Lex Sarah-anmälts.

Båda har fått en skriftlig varning och en av dem har dessutom varslats om uppsägning av arbetsgivaren, efter att ha vägrat gå med på en screening.

Denna händelse är ett av fyra missförhållanden som nu Lex Sarah-anmälts av Mora kommun.

En annan händelse, som anmälts, är den inom hemtjänsten, då en anställd "visat bristande omdöme", som det heter i Lex Sarah-anmälan, genom att lägga sig i vårdtagares/ anhörigs säng. Både arbetskamrater och anhörig reagerade på detta och undersköterskan ifråga har fått en varning av kommunen.

Ytterligare ett ärende som anmälts är en som inträffade i en gruppbostad inom äldreomsorgen, då en anställd vid flera tillfällen sovit under sina nattarbetspass och så tungt att vederbörande inte vaknat vid larm. En kollega behövde ruska om personen för att denne skulle vakna, enligt anmälan.

Slutligen har en rapport enligt lex Sarah och en enligt Lex Maria lämnats in som rör bristande ansvarstagande i omvårdnaden hos en vårdtagare med en uppenbar smittorisk och omhändertagandet av dennes kläder och bädd samt "delegerat vidare" en läkemedelsdelegering till en arbetskamrat, något som inte är tillåtet.

Mer läsning

Annons