Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De räddade Siljans Chark

/
  • Siljans Chark är ett lönsamt bolag med många premiumprodukter, förklarar Jonas Estéen och Nils-Erik Johansson. De tvekade aldrig att bilda bolag för att rädda säkra dalaägandet i slakt- och charkföretaget.

Nu är det alldeles klart. Alla papper är undertecknade. Majoriteten av aktierna i Siljans Chark ägs numera av dalabönder, anställda och det nya bolaget Älska Lokalt.
– Jag är så less på att dalaföretag successivt försvinner och tynar bort är ägandet väl hamnar i händer utanför länet, förklarar Bilkompaniets Jonas Estéen, en av ägarna till det nya bolaget Älska Lokalt.

Annons

– Titta på vad som hänt med Ryssa, GMF, Stora Kopparberg, Dahlbergs – för att bara nämna några. Och vår stolthet Wibe, nu finns namnet inte längre kvar, säger Jonas Estéen.

Som tidningen tidigare berättat så köpte finsktägda HK Scan 14,2 procent av aktierna när dessa blev till salu. Därmed skulle Scan med de aktier man ägde tidigare få majoritet i slakt- och charkföretaget.

Precis som när Siljans Chark 1992 bildades blev det uppror. Då var det dåvarande Farmek, som senare gick ihop med dåvarande Scan, som bestämt sig lägga ned anläggningen i Borlänge.

Bönderna blev rasande inte minst efter att Farmeks vd förklarade att man egentligen inte hade något intresse av köttet från större delen av Dalarna.

På en enda helg lyckades ett antal eldsjälar med Leksands Lasse Backlund i spetsen samla ihop pengarna för att köpa då konkursdrabbade Åbergs i Mora.

Även i höst, när det stod klart att Siljans Chark skulle domineras av HK Scan blev bönderna sura. Och de fick handlare och inte minst konsumenterna med sig.

– Det hela är helt otroligt. Scans vd förstod upprördheten här i Dalarna. De hade inte behövt sälja, men gick med på att göra det, säger Nils-EriK Johansson, välkänd före detta Hemköpschef och mycket mer och numera alltså även en av ägarna i Älska Lokalt.

Leksand Sparbank ställde upp i rekordfart för att få hela affären i hamn.

– Vi kände spontant att vi måste göra det här. Nu hoppas jag att konsumenterna även framöver känner att när de köper en hamburgare från Siljans Chark så håller de landskapet öppet, säger Jonas Estéen och fortsätter:

– Det är oerhört viktigt med lönsamma och välmående bönder i vår bygd. Bönderna säkerställer den unika kulturgeografin, det som är Dalarnas ryggrad med den viktiga turistnäringen.

Med i det nya bolaget är också Morarevisorn Ola Blumenberg och Bjursåsbonden Jan Forsell.

Tillsammans äger de fyra nu 14,2 procent i Siljan Chark via sitt bolag Älska Lokalt. HK Scan har kvar sina ursprungliga 39 procent och resten ägs av dalabönder och anställda.

Mer läsning

Annons