Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De paddlade från Mora till Stockholm

/
  • Prövning. Anders, innan kraftverket i Stora Skedvi där de fick fira ner båten med rep för att komma vidare.  Foto: Anders Stöt
  • Början. De första paddeltagen i Hemulån i Mora.  Foto: Anders Stöt

Annons

Sent i måndagskväll var de hemma på Kungsholmen igen och de blev båda tårögda av lättnad när de såg Stadshuset.

Paddlingen började rätt tuff då vädret inte var det bästa. Men det regnade och blåste inte varje dag.

- Det bästa med resan var att se alla vackra orörda platser och djur, säger Anders Stöt.

Kraftstationerna längs vägen var lite jobbigare än väntat. Bland annat för att deras kajakvagnar var lite för klena för just den terrängen. I Borlänge där fyra kraftverk står nära varandra, promenerade de med kajakerna i vagn bakom sig. Det blev en sju kilometer lång promenad. Men större utmaning väntade vid kraftverket i Stora Skedvi.

- I Stora Skedvi var det så brant att vi fick fira ner kajakerna med rep till älven, berättar Anders.

De sista nio dagarna lämnade de älvarna och paddlade ute på öppet hav. De bytte ut sina plastkajaker till sina snabba och smidigare glasfiberbåtar som de med bil fraktat till Furuvik tidigare. Väl ute på havet blev de inblåsta mot land och satt fast i ett dygn innan vädret gav med sig.

- Det är sådant man får räkna med. Det ingår i havspaddling, säger Anders.

Eftersom de inte hade någon tidspress och på grund av blåsigare väder och tyngre paddling än väntat, tog resan en vecka längre. De konstaterar att det nästan är ett måste att vara två för en resa som denna. Speciellt när båtarna skulle upp och forslas på land. Även vinden som låg hårt på, frestade på deras psyken och det var skönt att ha varandra då.

Linda och Anders tips för den som vill göra liknande resa är att förbereda sig väl och noga testa sin utrustning innan. Kolla att man till exempel inte har för mycket packning och en vagn som inte är för klen.

Mer läsning

Annons