Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är nya knivmakare

/
  • Peter Kisfaludy och Johannes Modigs arbetar med företagets nya linje, knivar för hemmakök.
  • De nya produkterna, knivar för hemmakök.
  • Peter Kisfaludy och Johannes Modigs för sina lärlingsdiplom av vd Fredrik Skarp.
  • Pia Kadfalk, Lars Stegervall, Johannes Modigs och Peter Kisfaludy, Mora of Sweden. Hans Andersson Älvdalens Utbildningscentrum, Karl Erik Göthe, Vuxenutbildningen S:t Mikaelsskolan, Göran Karlsson produktionsledare och vd Fredrik Skarp vd Mora of Sweden.
  • Pia Kadfalk, Mora of Sweden.

Johannes Modigt och Peter Kisfaludy blev de första knivmakarna sedan det nya lärlingsutbildningen startat på Mora of Sveden.

Annons

– Vi har en lång tradition av knivmakeri och vi vill förvalta den traditionen och förnya den. Därför är lärlingsutbildningen en vikig utveckling för oss, sa vd för Mora of Sveden, Fredrik Skarp och överlämnade diplom till Johannes och Peter.

På fredagen avslutade sin utbildning och på måndag börjar de sina anställningar på företaget.

Alla inblandade i processen, Älvdalens Utbildningscentrum, Komvux och både vd, produktionsledare, Göran Karlsson, handledare Lars Stegervall och inte minst lärlingarna själva anser att hela utbildningen och samarbetet mellan alla parter fungerat utmärkt.

När skolan annonserade ut de två lärlingsplatserna kom sju svar. Företaget ville ha två passionerade lärlingar och det blev Johannes och Peter. Mora of Sweden fortsätter att utbilda knivmakare och det handlar om knivar som tillverkas lite mer hantverksmässigt.

– Andra knivar tillverkar vi i automatiserade processer med robotar, knivmakarna arbetar med levande material som trä och vår nya produktlinje vänder sig till hemkök. Jag tror lärlingssystemet vi inrättat hos oss skulle passa fler industrier, säger Fredrik Skarp.

Lärlingsutbildningen på Mora of Sweden är den första inom industrin i Mora och företaget är mycket stolt över att ha en egen knivmakarutbildning på avdelningen de kallar "Gubbhyllan".

Peter Kisfaludy och Johannes Modigs är båda hängivna knivmakare. Johannes har redan arbetat inom företaget både under sommarlov och inom sin gymnasieutbildning, industriprogrammet. Peter är knivsamlare och är glad över att få möjligheten till utbildning och fast anställning.

– Initiativet kommer från oss och det handlar både om att förvalta traditionen och att överleva, att tillmötesgå efterfrågan på marknaden, säger Pia Kadfalk, Mora of Sweden.