Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är först med anslutning till Moras öppna datanät

/
  • Millåkern. Det är den första Bostadsrättföreningen, som anslutets till Moras fiberbaserade stadsnät. På måndagskvällen invigde kommunalrådet Peter Helander och Open nets vd Robert Källberg anslutningen. Foto: Hans Olander

Annons

I slutet av förra året tecknade Mora kommun avtal med dataföretaget Open net om utbyggnaden av det öppna bredbandsnätet i kommunen.

– Genom samarbetet ges möjlighet till ett bredare utbud av tjänster, bättre tjänster, önkad konkurrens, vilket medför ett lägre pris, konstaterar Open nets vd Robert Källberg.Mora kommuns IT-chef Joakim Holback.

Kommunen har sedan 2002 satsat elva miljoner kronor på att bygga upp ett fiberbaserat stadsnät.

Det gjordes först för kommunens behov, sedan har de största företagen anslutits och genom samarbetet med Open net är förhoppningen att ansluta fler, främst privatpersoner och mindre företag.

Enligt Mora kommuns IT-chef Joakim Holback kommer Moraborna att tjäna på samarbetet med Open net. Nätet ansluter idag alla skolor i kommunen, större delen av övrig kommunal förvaltning och de flesta större företagen.

Samarbetet med Open net fungerar så att kommunen äger infrastrukturen, kablar och liknande. Open net äger det som behövs för att knyta till sig slutkunderna; företag och hushåll. Open Net har kontrakt med flera olika leverantörer. Det går att välja en leverantör för TV, en annan för telefoni och en tredje för Internet.

Genom sin anslutning kan de boende på Millåkern redan nu välja mellan fem Internetleverantörer samt telefoni och långfilmer på nätet.

Millåkern valde det lokala företaget Kringdata för att bygga fastighetsnätet.

– Kringdata bygger ut det nätet till varje lägenhet från den växel som Open net installerat, berättar Robert Källberg.

Enligt Paul Eriksson, vd för Kringdata, profilerar sig företaget mot att bygga datanät. När byggnationen av fastighetsnät tar fart räknar Kringdata med nyanställningar.

– Vi har redan anställt två personer. Kommer exempelvis många flera bostadarättsföreningar att bygga fastighetesnät kan det tänkas att vi behöver anställa ytterligare två till tre personer, säger Paul Eriksson.

Robert Källberg på Open net uppger att företaget förutom i Mora har liknande avtal med lägenhetsföretag i Stockholm samt Tierp och Skövde kommuner.

– Dessutom har vi hjälpt till för att öppna nät på orter som Strängnäs, Västerås och Södertälje.

Robert Källberg förklarar att skillnaden mellan öppna och slutna nät är att öppna nät öppnar upp för flera leverantörer, medan ett slutet när endast ger utrymmer för en leverantör.

Mer läsning

Annons