Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dator håller sydsamiskan levande

/
  • Ny framgång. Stris vd Dan Wikström kan redan nu blicka tillbaka med ett rekordår av framgångar i Norden, Ryssland, Södra Afrika, Indien, Kina Japan och nu på Balkan.
  • Madeleine Renhuvud. Hon är mer än nöjd med sin elevgrupp i Mora.
  • Sydsamiska på schemat. Jannie Staffansson lyckades få sin lärare från grundskolan, Madeleine Renhuvud, att även undervisa på gymnasiet i Sydsamiska. Här ses Jannie med kursboken och via dataskärmen i bakgrunden håller hon kontakt med Madeleine.  Foto: Hans Olander

Annons

Läraren Madeleine Renhuvud undervisade de fyra eleverna med samiskt påbrå i sydsamiska under nästan hela grundskolan på skolan i Idre. I våras tog hon åter upp samma undervisning med kvartetten på gymnasiet i Mora.

- Undervisningen gäller två timmar i veckan och det sker i datasalen. Jag sitter på lärarhögskolan i Falun och har kontakt med eleverna via datateknik, säger Madeleine Renhuvud.

Dessutom är målet att träffa eleverna personligen en gång var femte vecka.

- Det är alltid bättre med en personkontakt men samtidigt krävs det några timmar extra för resan till och från Mora, fortsätter Madeleine Renhuvud, som numera bor i Falun.

Ursprungligen är hon uppvuxen i en sameby i Härjedalen och flyttade som 19 åring till Idre på grund av kärleken. Där hade hon en naturlig kontakt med sydsamiska språket.

Madeleine började med att undervisa i sydsamiska på skolan i Idre och även för samebarn i Norge i Elgå. Samtidigt läste hon en grundkurs på 30 högskolepoäng i i det samiska språket, där det förutom sydsamiska finns nordsamiska och Luleå-samiska.

För tre år sedan kom hon in på Lärarhögskolan i Falun och flyttade dit. En vikarie tog över undervisningen i Idre.

Nu är Madeleine inne på sitt sista år på Lärarhögskolan. I den utbildningen ingår även kunskaper i två-språkighet Samtidigt läser hon även en fortsättningskurs på 30 högskolepoäng i Sydsamiska, som administreras av Umeå Universitet med helgkurser förlagda till Östersund.

Vid sidan av studierna undervisar Madelene fyra elever i Falun i sydsamiska.

För två sedan började två av de elever som Madeleine hade haft i Idre på gymnasiet i Mora. När sedan ytterligare två av de forna eleverna började förra läsåret väcktes från elevhåll tanken på undervisning i sydsamiska som individuellt val.

Främst var det Jannie Stefansson, från Idre sameby, som direkt efter grundskolan i Idre fortsatte till gymnasiestudier i Falun för ett drygt ett år sedan och där fick hon Madeleine som lärare i sydsamiska. Efter en hösttermin I Falun bestämde sig Jannie för att läsa naturvetenskap på gymnasiet i Mora.

- Jag har äldre syster som tog studenten i Mora i våras. Hon hade försökt att få igång undervisning i sydsamiska på gymnasiet några år tidigare men fått nej. Eftersom vi då var fem elever med samiska rötter på skolan skickade jag en ny förfrågan till skolledningen och fick ett ja.

Enligt gymnasiets rektor Bernt Persson hade skolan de tekniska möjligheterna att säga ja till Jannie och de fyra övriga i tidigast i våras med undervisning via bildskärm.

Så med hjälp av Högskolan i Falun gick det att få till undervisningen.

Förutom Jannie är det syskonen Andreas och Erika Jonsson och deras kusin Mattias Jonsson som får studera sydsamiska.

- De fyra eleverna i Mora har stora ambitioner. Det känns som en drömtillvaro för mig, lägger Madeleine Renhuvud till.

Annons