Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansande häxor i nya Zornspelet

/
  • Häxdans. De sex tjejerna på S:t Mikaelskolan som dansar i Ett satans spektakel, Ronja Jansson, Maria Gunnars, Mimmie Öhrn, Hanna Romelin, Victoria  Rytter Andersson och Anna Helander.
  • Deborah Dobson-Kåge improviserar häxdans tillsammans med danseleverna från S:t Mikaelskolan.
  • Anneli Persson, projektledare, regissören Martin Göthberg och koreografen Jonas Kåge.

Sex tjejer på S:t Mikaelskolans estetiska program ska dansa i det nya Zornspelet, Ett satans spektakel, som framförs i konsertladan i Vattnäs första veckan i juli. Koreograferna Deborah Dobson-Kåge och Jonas Kåge som är lärare på skolan har börjat utforma dansinslagen och träna dansarna.

Annons

Ett satans spektakel handlar om häxprocesserna i Mora 1669.

– De som vittnade om färderna till Blåkulla berättade om dansen som en betydande del av det som utspelade sig där, därför är dansen en självklar del i den här teaterpjäsen, säger Martin Göthberg, regissör och medförfattare till den nya pjäsen. Arbetet med att skriva teaterpjäsen har föregåtts av omfattande studier av gamla handlingar och sådant som skrivits om häxprocesserna. Men Ett satans spektakel handlar inte bara om historia. Pjäsen börjar i modern tid.

– Temat för pjäsen är uteslutning, mobbing och häxprocesser. Det var samma mekanismer i dåtid som det är i nutid, säger Martin Göthberg.

Sammanvävningen av historisk- och modern tid märks också i musiken. Perra Ernlund har komponerat musiken som bjuder på en blandning av stilar, allt efter vilka scener den ska illustrera.

Utifrån handlingen och musiken ska Deborah Dobson-Kåge och Jonas Kåge göra koreografin. Dansen ska skildra det mystiska Blåkulla och det Mora på 1600-talet där lågorna river de dödsdömda häxorna. En utmaning som Deborah och Kåge tagit sig an, men de är inte bara lärare på S:t Mikaelskolan, de är också väl renommerade koreografer med internationella karriärer på meritlistan.

– Hela den här historien är tacksam för dans. Det är så mycket här som man kan illustrera och dramatisera med dansen, säger Jonas Kåge

De sex dansarna, Ronja Jansson, Maria Gunnars, Mimmie Öhrn, Hanna Romelin, Victoria Rytter Andersson och Anna Helander går i klass på gymnasiet. De här tjejernas medverkan i pjäsen om häxprocesserna blir också deras projektarbete på skolan.

– Det sär unikt att elever får vara med på riktigt i en stor scen produktion under skolarbetet, förklarar projektledarna Anneli Persson och Maria Burtus.

Mer läsning

Annons