Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalahästen samlingspunkt vid nyårsfirande

/
  • Tidningen skrev om Sara Wik-Uddenberg från Sollerön, när hon såg ett märkligt ljusfenomen för drygt ett år sedan. Nu hamnade hon tillsammans med Berit Larsson och Karin Wik-Land framför en mera pyroteknisk ljusupplevelse.
  • Eddie Djos, 6 år, hade försett sig med tomtebloss för att få den rätta stämningen.
  • – Vi älskar Mora, konstaterade Lars Sandström och tittade varmt på sin Anita Lindberg, medan deras lycka och det nya året lystes upp av generösa fyrverkerier.
  • Kommunfullmäktiges ordförande Bengt Jernhall höll nyårstal och Micko Holback tolkade Tennysons dikt Nyårsklockarna vid tolvslaget. Deras ord förde in Moraborna på 2012 illustrerat av ett mäktigt fyrverkeri.
  • Benny Dahlén var spindeln i nätet för arrangemanget och han fick backa upp sin bil intill den höga trähästen för att få tekniken till högtalarnas volym att fungera.

Kommunfullmäktiges ordförande Bengt Jernhall höll nyårstal och Micko Holback tolkade Tennysons dikt Nyårsklockarna vid tolvslaget. Deras ord förde in Moraborna på 2012 illustrerat av ett mäktigt fyrverkeri.

Annons

Ny plats för firandet, som pågått varje nyår vid Kajen sedan 1999, var vid den nya Dalahästen, som invigdes på nationaldagen förra året.

Benny Dahlén var spindeln i nätet för arrangemanget och han fick backa upp sin bil intill den höga trähästen för att få tekniken till högtalarnas volym att fungera.

Han är värd för Nyårsfirandet sedan förra året och i år skedde samtidigt ett likadant firande i Orsa.

Bengt Jernhall framförde i sitt tal tankar om Moras relation till omvärlden. Att den ekonomiska kris, som börjar få globala dimensioner, även kommer att påverka Mora under nästa 2012. Tuffa tider kan vänta.

Samtidigt var andemeningen i hans tal att den mänskliga rikedomen, i omtanken om varandra i samhället, borde vara den rätta hårdvalutan i motsats till penningmarknadens värdeskala.

Att ibland kan det löna sig bättre humant att gemensamt ta hand om gamla och unga än att låta sig omprogrammeras till en beräknande soloaktör.

Det var talrikt med människor vid kajen som beundrade både tal, diktläsning och fyrverkeri.

Någon frågade sig dock var Bengt Jernhall och Micko Hollback stod och pratade. Det fanns ingen belysning på dem utan den sida de befann sig på låg i mörk nattskugga, då en spotlight lyste upp Dalahästen från andra hållet.

Ett nyinflyttat par från Helsingborg, Tommie Kjellberg och Helena Balksäter, skålade med champagne när klockan slog tolv.

– Efter 40 år i Skåne köpte vi ett fritidshus i Vika. Vi trivdes så bra att nu bor vi här permanent.

Samma val har även ett annat lyckligt par gjort. Lars Sandström flyttade från Gävle efter många år till Mora för en handfull månader sedan.

– Och i går, läs fredag, flyttade min livskamrat Anita Lindberg med mig från Gävle.

Hon har fått jobb som förskolelärare i Mora.

– Vi älskar Mora, konstaterade Lars och tittade varmt på sin Anita, medan deras lycka och det nya året lystes upp av generösa fyrverkerier.

Mer läsning

Annons