Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då ska nya brandstationen vara klar – blir flera år försenad

Nu är det klart att det blir NCC som får bygga den nya brandstationen i Mora. Den nya stationen beräknas vara klar år 2020, vilket är flera år senare än vad som först var planen.

Annons

Läs mer [+]: Brandmän jublar över ny brandstation – "Vi firar med tårta"

Nu är upphandlingen av den nya brandstationen i Mora, som ska ligga mellan Malungsvägen och Mäxvägen, klar. Mora kommun skriver på sin hemsida att det enligt tilldelningsbeslutet blir NCC som får uppdraget att bygga brandstationen, då kommunen anser att deras anbud på 69,3 miljoner kronor var mest fördelaktigt.

Planen var från början att brandstationen skulle bli klar redan i år, men upphandlingen blev till en början avbruten på grund av bristfällig konkurrens.

Läs mer [+]: Därför dröjer nya brandstationen i Mora: "Det är tråkigt"

Så här ska den nya brandstationen i Mora se ut. Bild: Tengbom

Under den förlängda anbudstiden kom sedan totalt tre anbud in, där alltså tilldelningsbeslutet blev NCC. Planen är att brandstationen ska börja byggas till våren 2018, och ska vara klar att tas i bruk i början av 2020.

Mora kommun skriver på sin hemsida att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kommer gå in med ett mångmiljonbidrag för att finansiera den nya räddningscentralen.

– Nu bygger vi en robust och framtidssäker brandstation för att trygga säkerheten för de som bor och vistas i Mora. Den här satsningen är även viktig för vårt planerade samarbete i norra Dalarna, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C) på kommunens hemsida.

Peter Bäcke och Johan Szymanski framför platsen där brandstationen ska byggas. Foto: Stefan Rämgård/Arkiv

På den nuvarande brandstationen på Eldsläckarevägen finns brister som fuktskador och brister i bärighet. Dessutom går inte de nya brandbilarna in i stationen.

Läs mer [+]: Brandstationen i Mora har stora brister – klart för byggnation av ny station

– Nu får Mora kommun en brandstation som svarar mot dagens och framtidens verksamhetskrav, både avseende operativ räddningstjänst och olycksförebyggande. Det blir ett nav där vi både kan öva, leda stora komplexa räddningsinsatser och samtidigt ha väldigt goda möjligheter till utbildning och annan daglig verksamhet, säger Johan Szymanski, räddningschef, i en kommentar på kommunens hemsida.

Tilldelningsbeslutet kan överklagas av övriga anbudsgivare fram till den 21 december.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons