Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Claes gör livsnjutarmusik

/

2011 blev händelserikt för designern och guldsmeden Claes Callman. Han gjorde tevedebut och skivdebut och fick mersmak av båda.
– Jag släpper ett nytt album i vår. Det kanske blir mer teve också, men de planerna är i sin linda än så länge.

Annons

Claes sjöng och spelade band fram tills han flyttade till Köpenhamns tekniska högskola som 16 åring för att utbilda sig till guldsmed.

– Vi spelade pompös hårdrock och alla i bandet förstod att det inte var det som var framtiden. Det tog faktiskt 25 år innan jag började spela igen. Och då gick det inte att låta bli. Låtarna kom bara ut.

Albumet heter "Då mår jag allra bäst" och Claes beskriver musikaliskt på ett kärleksfullt sätt allt det han uppskattar i tillvaron med tacksamhet, glädje, förundran och längtan.

– Alla snackar om att man måste må så dåligt för att det ska bli bra musik. Jag behöver inte tänka på några tuffa riff. Att slänga in en klabbe ved i spisen, hälla upp ett glas vin och höra tjädern puttra i grytan, är det goda livet för mig. Jag skriver bäst när jag mår bra. Vin är det mest kulturella som finns. Ett vin kan man bara öppna en gång, njuta av och minnas smaken länge.

I snart tre decennier har Claes levt på det konstnärsskap, han bedriver tillsammans med hustrun Annica. De har en ombonad butik och ateljé i Mora-Noret och hjälps åt att finna inspiration till nya smycken.

– Vi brukar hitta inspiration i Antibes på franska rivieran. Vi har rest dit sexton vårar och åker dit för sjuttonde gången i slutet av april.

I egenskap av lokal kändis blev Claes inbjuden att vara med i TV4:s matprogram "Halv åtta hos mig". Inbjudan kom via mejl.

– Annika och barnen var borta när mejlet kom. Jag trodde det var spam och reklam för någon dildoklubb, så jag vågade inte öppna det. Annika öppnade mejlet och såg att det var en seriös inbjudan. Inspelningen blev en fantastisk upplevelse med långa dagar från nio på morgonen till två på natten. Vi åt gott och drack vin och hade så roligt några kvällar att produktionsledningen påminde om att det skulle bli ett teveprogram också. Vi fick inte se det innan det sändes. Det jag trodde skulle vara med var inte med och det jag absolut inte trodde de skulle ta med fanns med. Fast jag är nöjd med resultatet. Programproducenterna var otroligt skickliga.

Han odlar kontakten med TV4, och det är inte omöjligt att han kan ses i rutan inom kort.

– Det jag i så fall ska göra handlar om gamla bilar och gengas genom Europa.

Medan Claes försöker räkna hur mycket ved som kan behövas för den färden växer det nya skivalbumet fram.

– Jag har första låten klar. Den är folkmusikinspirerad.

Mer läsning

Annons