Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chans för barn att möta vildmarksliv

/
  • Koncentration. Madeleine Stenström knyter ihop delarna till vindskyddet
  • Bygga vindskydd. Janina Värme och Isak Östensson hjälps åt att sätta upp vindskyddet.
  • Bygga vindskydd. Janina Värme knyter ihop björkstammarna.
  • Vildmarkskvandring. Barn som inte normalt kommer ut i vildmarken har sommarkollo med utfärd i vildmarken.
  • Tuggmotstånd. Emma Westerlund sitter med en av hundarna som är med på vandringen. Hunden har knivslidan som tuggobjekt.

Annons

Det är Mora Socialtjänst, som ger ungdomar och barn chansen att uppleva en annorlunda sommar. Barn och ungdomar som annars inte får den möjligheten.

Under fem år har Katarina Walsberg, från Mora, som jobbar med friskvård, arrangerat sommarkollo för ungdomar. Veckor späckade med aktiviteter, bland annat kyrkbåtsrodd som svetsat samman gruppkänslan.

- Det är veckor som jag finansierat på egen hand med olika bidrag. Det har slagit väl ut. Mora Socialtjänst har nappat på mitt upplägg och står nu för alla kostnader den här sommaren.

Enligt Katarina är det barn i åldrarna tio till tolv år, som deltar första kolloveckan. Andra veckan fylls gruppen av ungdomar mellan 13-16 år.

- I sommar är temat djur och natur. Under veckan får ungdomarna vara med på vildmarkssafari, gocart, kvällsvandring i Björnparken med flera aktiviteter i både Mora och Orsa.

Varje vecka deltar åtta barn, fyra pojkar och fyra flickor. De övernattar i två stugor på Grönklitt tillsammans med Katarina och ytterligare två ledare.

Tidningen var med när gruppen genomförde en fyra timmar lång vandring mitt ute i vildmarken kring Grönklitt. Det blev en vandringsfärd där barnen fick smaka på både barr och myror. I en bäck gavs tillfälle att dricka vatten.

Färdledaren Christer Halvarsson berättade om djur och naturliv under vandringen. Bland annat beskrev han hur bävrar fäller träd för att bygga bo.

Det var en nöjd skara med barn, som fått en innehållsrik dag i vildmarken, när vandringen var över.

Bildspel: Barn möter vildmarken

Mer läsning

Annons