Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carina Nygard årets Bruksspelman

/
  • Som om jag inte fanns. Den låttiteln valde Carina lite anspråkslöst för att provsjunga sig till utmärkelsen. Enligt tradition ska den tilltänkta kandidaten till Bruksspelsman infinna sig personligen och sjunga ett stycke som publiken gillar. Det provet klarade Carina med glans.
  • Som om jag inte fanns. Den låttiteln valde Carina lite anspråkslöst för att provsjunga sig till utmärkelsen. Enligt tradition ska den tilltänkta kandidaten till Bruksspelsman infinna sig personligen och sjunga ett stycke som publiken gillar. Det provet klarade Carina med glans.
  • Carina Bruksspelsman. På söndagen fick Carina Nygard årets upplaga av utmärkelsen av Åke Nyström. Carina hade varit tilltänkt tre till fyra gånger tidigare, men ständig varit upptagen den aktuella utdelningsdagen. Den här gången passade planeringen för alla parter.

Annons

Enligt Åke Nyström, som delar ut utmärkelsen, har Carina varit påtänkt kandidat till Bruksspelsman vid tre till fyra tillfällen.

- Varje gång har hon varit upptagen av andra uppdrag, säger Åke Nyström.

I år passade hennes planering in och hon fanns på plats med Perra Ernlund, som ackompanjatör.

Nu räcker det inte bara att komma. Varje tilltänkt Bruksspelman är kandidat tills vederbörande framfört ett musikstycke.

Carina sjöng Åsa Jinders "Som om jag inte fanns" till Perra Ernlunds pianoackompanjemang och nästan inget öga bland de 30 närvarande i Milan var torrt.

Jublet var översvallande och publiken godkände med högsta tänkbara ovation Carina till Bruksspelman. I ett tack till publiken sjöng Den nya kvinnliga Bruksspelsmannen även Ted Gärdestads Himlen är oskyldigt blå.

Carina blev kulturpristagare i Mora 2004 och är bekant för att vara en nytänkande musiklärare på S:t Mikaelskolans gymnasium i Mora

Hon har fått elever att uppträda både i korridoren och bilda stavorkester bland mycket annat.

Carina har varit en av medlemmarna i orkestern Bonntas. En grupp hon började spela med i på 1970-talet, då en 14-årig Carina hanterade orgel.

Hon fick sin skolning av Britt-Marie Kallin på gitarr som tio-åring. Carina spelade i barngruppen Mogitas och Rigmor Jareholm lärde henne att hantera orgel före karriären i Mogitas.

Annars är Carina uppvuxen i Dalahästens mecka Nusnäs.

Efter gymnasiet började Carina måla dalahästar. Hon hann bara kurbitsmåla några veckor. Musikdirektör Jörgen Lidberg bad Carina undervisa i gitarr och andra instrument på den kommunala musikskolan.

Det gjorde hon fram till för tio år sedan. Då fick Carina en förfrågan från gymnasiet om att bli musiklärare.

Där har Carina under åren utvecklat Musik över gränserna, där lärare och elever framträder, till höjdarföreställningar. Hon tog även initiativet till en årlig korridorspelning.

Hon skapar även en årlig skolkör med rekrytering av nya elever.

Mer läsning

Annons