Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Camping bättrar brandsäkerheten

/
  • Brandfarligt. Torill Vålbäcken och den lilla Emelie Myrvang från Norge bor knappa två meter från grannen trots att Räddningsverket rekommenderar ett säkerhetsavstånd på minst fyra meter. I förtältet bakom husvagnen sitter familjen och röker.  Foto: Björn Westerdahl

Annons

Torill Vålbäcken från Norge tillbringar i år sin sjunde sommar på Mora camping. Hon har inte hört någonting om brandsäkerhet.

- Jag har inte fått några upplysningar om brandsäkerhet. Men vi har hört många brandbilar, så det brinner nog mycket i Mora, säger hon med ett skratt.

Familjen Vålbäcken vet inte vad numret till brandkåren är trots att de spenderat sju somrar i Mora. De vet heller inte vart närmsta brandsläckare sitter.

- Vi har en egen brandsläckare i husvagnen. I Norge är det lag på det. Men om det börjar brinna så springer jag. Det går fort när en husvagn tar eld, säger Torill Vålbäcken.

Ett av de vanligaste problemen är att gäster parkerar för nära varandra. Det kan leda till att en brand lätt sprider sig mellan ekipage. Rolf Hansson tycker dock inte att säkerhetsansvaret bara ska ligga på campingen.

- Räddningsverket har utformat en rekommendation som säger att det ska vara minst fyra meter mellan ekipage, men det är bara en rekommendation. Det hade varit lättare om det hade funnits regler.

Rolf Hansson berättar att personalen varje dag är tvungna att tala med gäster som parkerat för tätt eller som inte ställt sig med draganordningen ut mot vägen. Han säger att gäster ibland kan ha svårt för tillrättavisningar.

- Det händer ju att en del drar härifrån i ren förbannelse. Alla som checkar in får ett informationsblad där det står om brandsäkerhet. Stammisarna vet vad som gäller, men vi måste kanske trycka hårdare på att alla läser det. Snart kommer bladet att finnas på tyska också, säger Rolf Hansson.

Mer läsning

Annons