Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister i kommunens öppenhet

Annons

"Granskningen visar sammantaget att hanteringen av handlingar inom kommunstyrelsens ansvarsområde uppvisar ett flertal brister. I flera fall hålls handlingar förvarade på arbetsställen utan att de registreras. Det innebär att dessa handlingar till stor del inte är återsökningsbara", skriver revisorerna, som till och med drar slutsatsen att "kommunstyrelsen som myndighet inte uppfyller sekretesslagens regler kring registrering och hantering av handlingar".

Kommunstyrelsen får sämst "betyg", medan granskningen av barn- och utbildningsnämnden visat att inom denna förvaltning har dokumenthanteringen "hög kvalitet". Socialnämnden får också godkänt, eftersom granskningen där visat att registreringen av handlingar sker på "ett tillfredsställande sätt" och att arbetet är "av god kvalitet".

Tekniska nämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden får också godkänt, liksom byggnadsnämnden, förutom under semestertider och annan frånvaro för ordinarie registrator.

Granskningen av kulturnämnden däremot visar att nämnden inte registrerar handlingar på ett korrekt sätt. Ärenden som behandlas i nämnden har i vissa fall inte registrerats alls. Här anser revisorerna att nämnden måste "utveckla sina rutiner och sitt arbetssätt kring dokumenthanteringen, i syfte att uppnå en god offentlighetsstruktur".

Mer läsning

Annons