Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brevbärarupproret har startat – de vill stoppa Tommys uppsägning: "Folk är förbannade"

– Det är uppror bland brevbärare i Sverige. Så här behandlar man inte sin personal, säger ombudsman på Seko Dalarna Ola Brossberg.
Tommy Hinders, brevbärare i Mora, som fick sparken av Postnord efter 40 år får ett massivt stöd av sina kollegor i hela landet.

Annons

– Jag har fått enormt stöd av brevbärare från hela landet och även av andra människor. Det känns mycket bra och det ger mig styrka att kämpa vidare, säger Tommy Hinders, som efter 40 år som brevbärare fick sparken på grund av att han inte har körkort. Tommy har epilepsi och får därmed inte köra bil.

Reaktionerna har även kommit till fackförbundet Seko.

– Vi har fått många samtal och reakationer och det är uppror bland brevbärarna i Sverige. Postnord får inte behandla en trotjänare, som Tommy på det här sättet.

– Folk är förbannade och accepterar inte hur Tommy blivit behandlad. Nu startat uppropet mot uppsägningen, säger Ola Brossberg.

Tommy Hinders utanför sin arbetsplats, Postnord i Mora.

Tommy var inte alls förberedd på den enorma respons och de starka reaktioner han fått efter medverkan i olika media.

– Det bevisar hur viktigt det är att ärenden sköts riktigt i arbetslinjen och att det inte bara är jag, som arbetar inom posten som drabbats. Problemet finns i andra branscher. Frågan många ställer sig är, riskerar jag att kastas ut, om jag blir sjuk eller är handikappad. Den frågan ställer sig både kollegor och andra jag pratat med. Det är viktigt att arbetsrätten följd och omstart, som arbetsgivaren givit mig som alternativ är enbart en avstjälpningsplats för förbrukade brevbärare, säger Tommy.

Många har engagerat sig i social medier, bland annat på DT:s Facebooksida där diskussionen varit intensiv. Nästan 350 kommentarer hade kommit in fram till onsdag eftermiddag.

Mer läsning