Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branden på Mora lasarett utreds – så startade den

Efter branden på Mora lasarett gjordes en anmälan till Arbetsmiljöverket. Nu kräver myndigheten att en utredning ska göras.

Annons

Branden startade i motorutrymmet på en sjuktransportbil som stod i lasarettets ambulansintag.

På förmiddagen den 24 mars uppstod en brand i ambulansintaget på Mora lasarett – en brand som ledde till evakuering och att sjukhuset tvingades hålla stängt.

Läs även: Akuten stängdes efter brand: "Alla ambulanstransporter styrs om"

Efter händelsen gjordes en anmälan till Arbetsmiljöverket. I den kan man läsa att branden startade i motorutrymmet på sjuktransportbilen – som hade kommit till Mora lasarett från Leksand.

Läs även: Efter branden på Mora lasarett

Föraren tyckte, redan när denne var inne på akuten och lämnade patienten, att det luktade konstigt – en lukt som sedan tilltog ju närmare vagnhallen han kom.

Efter att ha kommit ut och satt sig i bilen noterade han att det rykte lite och strax därefter slog en liten låga upp från motorhuven och upp mot framrutan.

Han blev ut för att öppna huven, men brände sig på den heta plåten. Han tog ett steg bakåt och tur var det – plötsligt slog nämligen lågorna upp cirka två meter över bilen och branden var ett faktum.

"Om det hade varit två patienter i bilen och detta hade inträffat när ambulanssjukvårdaren gått in för att lämna av den ena så kunde det ha gått riktigt illa", skriver man i anmälan.

Arbetsmiljöverket har nu svarat på anmälan med en begäran om en utredning.

I utredningen, ska ska lämnas inom tre veckor, vill de bland annat få svar på vilka faktorer man bedömer låg bakom händelsen samt vilka åtgärder man vidtagit eller planerar att vidta för att förhindra att något liknande händer i framtiden.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons