Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbyggandet expanderar i Mora

/
  • Högt tryck på bostadsfronten. Till den här kartan guidade kommunalrådet Peter Helander fullmäktige om aktuella och kommande bostadsprojekt i Mora.

Annons

Med en karta över Mora på overhead med alla inplcerade byggprojekt i kommunen berättade Peter Helander om alla satsningar.

Norr om lasarett, Norra Noret, har landstinget tidigare uppgett sig vara berett att byta mark med kommunen, om ett lika lämpligt område som det intill riksväg 45 kan presenteras. Anledningen är att landstinget behöver en ny start- och landningsplats för helikopter intill Mora lasarett. På den nya marken finns möjlighet till åtta nya tomter.

I näreheten av lasarettet utmed Europaväg 45,E-45, finns markområden för att utviidga den externa handeln.

– De flesta företagen vill ha sina anläggningar som skyltfönster ut mot E-45, framhöll Peter Helander.

Han berättade vidare om nio nya tomter bakom gamla Konsumbutiken i Noret samt fyra tomter utmed järnvägen på vägen mellan Färnäs och Nusnäs med en privat fastighetsägare.

I centrala Mora finns en rad projekt som genomförs: 20 lägenheter vid Siljans strand, 20 HSB-lägenheter vid Valhallavägen i centrala Mora där 18 är sålda. Vid Dunkarsbo uppförs åtta frigjordavillor.

Det planeras för fortsatt utbyggnad på Saxnäs med 32 nya lägenheter.

Bostadsbolaget Kungstrasten AB i Nacka planerar att bygga åtta nya lägenheter vid Älvgatan. Fastigheten har tidigare rymt en bilverkstad.

I detaljplanen är marken avsedd för bostadsändamål och fastigheten får bebyggas med 333,5 kvadratmeter. Kungstrasten AB har träffat ett arrrendavtal med Morastrand AB om en parkeringsyta för 14 platser.

Intill planerar Morastrand att bygga ett hyreshus med åtta lägenheter på en 2000 kvadratmeter stor tomt vid älvstranden, där tidigare Blomsterlandet hade sin verksamhet. Skanska är utsedd entreprenör.

Riksbyggen har intresse av att uppföra lägenheter på Cirkusplatsen vid Tingsnäsvägen.

Vid Gesundaberget ska tre visningshus byggas. Det är Gesundaberget AB som har planer att bygga 300 lägenheter, i 40-talet huskroppar i anslutning till backen, med två till fyra lägenheter i varje hus. Till varje lägenhet ska det gå att åka skidor fram till porten.

Byggnadsnämnden har presenterat fram en detaljplan för 32 bostadstomter i Gesunda vid Siljans strand.

Uppe vid Canadaområdet vid förlängningen av Gustavs väg och Lundastigen kan 48 tomter bli aktuella.

Industrilokaler kan anläggas i Öna. Först måste dock en kraftledning som går över området grävas ned i marken.

Mattsson Metal har redan gjort en utbyggnad på 950 kvadratmeter till både lager och produktionsyta i Öna.

Peter Helander talade även om behovet av en ny godsterminal till järnvägen med placering antingen i Färnäs eller Lomsmyren. Han berörde även framtida frågor som en ny förbifart över dalälven vid Sandängarna, ett nytt resecentrum samt att vad som ska byggas på marken efter Strandens skola fortfarande är oklart.

Mer läsning

Annons