Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boklånen rasar på biblioteket

/
  • Traditionella boklånare. Karl-Johan Mångs, 5, och Cecilia Mångs, 8, tog under tisdagen del av en utställning med gamla leksaker på Moras folkbibliotek. Men till biblioteket kommer de i huvudsak för att låna böcker. Cecilia lånar mest lättlästa barnböcker hon läser själv, medan Karl-Johan föredrar litteratur om sjörövarpirater.

Annons

Många folkbibliotek i Sverige har problem med sjunkande utlåningssiffror. En färsk rapport från Statens kulturråd visade nyligen att antalet böcker som lånades ut i landet 2006 var omkring 23 procent lägre än 1980, 59 miljoner jämfört med över 75 miljoner.

På senare år har också Moras bibliotek känt av vikande utlåningssiffror, både för böcker och andra medier. Men kulturchef Bernd Janusch ser inte statistiken som oroande i sig.

- Biblioteket är inte längre en institution som bara lånar ut böcker, utan verksamheten förändras hela tiden. Vi ska inte stirra oss blinda på utlåningssiffrorna.

Bernd Janusch vill hellre tala om biblioteket som en ledande samhällsinstitution för information till medborgarna och dess roll för människors mognad och utveckling, än om statistik.

- Vi har problem i samhället idag med halvanalfabeter som går ut skolan utan att kunna läsa och skriva sitt eget modersmål. På sikt kommer det att betyda mycket. Där har vi en viktig och stor uppgift att fylla. Därför har vi satsat extra på barn- och ungdomssidan med en extra barnbibliotekarie som började den andra juli.

Enligt Bernd Janusch är biblioteksverksamheten inne i en snabb förändring just nu, där den nya tekniken spelar en stor roll. Kanske kommer man inom ett år att kunna logga in på bibliotekets hemsida och ladda ner mp3-filer med musik.

- Eller talböcker. Det kommer att växa kraftigt, säger han.

Bernd Janusch ser det som nödvändigt att biblioteket blir bättre på att nå ut till barn och ungdomar, bland annat genom närmare samarbete med skolorna.

- Litteraturen är viktig för personlighetsutvecklingen för individer av alla sorter, för att lära sig att uttrycka behov och känslor i den sociala gemenskapen. Det viktiga är människors utveckling, inte utlåningssiffrorna, säger han.

Fakta: Fakta: Utlåningsstatistik

  • 1980 lånades 120 719 böcker vid Moras folkbibliotek.
  • 1995 lånades 145 108 böcker vid Moras folkbibliotek.
  • 2000 lånades 147 047 böcker vid Moras folkbibliotek.
  • 2006 lånades 121 500 böcker vid Moras folkbibliotek.
  • Mer läsning

    Annons