Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilkårister gav kändisarna skjuts

/
  • Nöjda. Mora-Orsa kvinnliga bilkår belönades med strålande sol efter att ha skjutsat runt kändisar under helgens miljöforum i Tällberg. Från vänster: Viola Björkman, Carina Eriksson, Lena Axelsson-Persson, Agneta Karlsson och Marie Graf. Foto: Privat 

Annons

- De är förvånade över att det är kvinnor som kör och att det går så bra, säger Viola Björkman som är ordförande i Mora-Orsa kvinnliga bilkår. Viola var en av de sex bilkårister från Mora-Orsa som skjutsade kändisarna mellan flygplats, hotell och konferenslokaler. Under mötesdagarna, som invigdes av kronprinsessan Victoria, deltog 22 bilkårister från Dalarna.

- Vi arbetar helt frivilligt, och vi gör det för att vi tycker att det är kul. Man får möjlighet att träffa kändisar som man aldrig skulle ha träffat förut. Många av dem är jättetrevliga. Sen är det roligt att få köra nya bilar. säger Marie Graf som var en av chaufförerna.

Bilkårer startades i Sverige i slutet av 30-talet. Syftet var att lära kvinnor köra bil och lastbil så att Sverige inte skulle "stanna" om männen drog ut i krig. Idag hjälper bilkårister ofta till med transporter vid militärövningar och politiska möten. Intresset bland unga tjejer är dock ganska svagt.

- Genomsnittsåldern är väldigt hög. Den äldsta i vår kår har varit med i 55 år, säger Viola Björkman.

Marie Graf, 28 år, tycker det är synd att fler tjejer inte intresserar sig.

- Vi borde vara fler. Det är kul att prata engelska och att kunna stå till tjänst om det skulle krisa till sig i samhället. Och sen är det ju roligt att det händer lite när man trycker på gasen, säger Marie Graf som gärna testar nya bilar.

Mer läsning

Annons