Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilhandlare satsar på det lokala

/
  • Mathias Dahlberg tar hand om en bil i verkstaden och får sig några ord med Jonas Estéen.

Jonas Estéen är bilhandlare i tredje generationen. Sedan en tid tillbaka är han även delägare till Dalahästtillverkande Nils Olsson.
Men inte nog med det: nu är han delägare i Siljans Chark också.
Hans devis: lokalt ägande ger långsiktig stabil utveckling.

Annons

Bilkompaniet med verksamhet i Mora, Leksand och Malung startades av hans morfar. Själv blev han vd 1999 och har sedan dess satsat ordentligt.

2006 byggdes skadecentret i Mora och 2007 byggdes nytt i Leksand.

– 40 procent av Bilkompaniets försäljning går utanför länsgränsen. Många har anknytning till Dalarna. De har sina fritidshus här, firar sin semester här och trivs med att göra affärer i vår bygd, berättar Jonas.

– Vi har sådana rötter här i Dalarna. Det är viktigt. Varumärket Dalarna är enormt starkt. Det märker man alltid när man kommer utanför länet, säger han.

– Dalarna är ett Sverige i miniatyr. Vasaloppet, hockeyn, dalahästarna, midsommarfirande, Clas Ohlson hör till det som gjort Dalarna känt.

Att kombinera de mekaniserade hästkrafterna med urhästkrafterna från Nusnäs - han äger 50 procent i Nils Olsson - tyckte nog många var lite konstigt. Inte för Jonas Estéen.

– Den goodwill som dalahästarna har gett har redan betalt investeringen, säger han och fortsätter:

– Det är viktigt att ha ett kulturellt kapital i företaget. Det visar att man har ett ursprung och en identitet. Kulturellt engagemang stärker företagets värdegrund.

– Det gäller att vara unik på en alltmer global och internationell marknad.

Men då gäller det också att regionens företag ägs av folk i regionen.

– Vi har sett allt för ofta hur illa det går efter några år om ägaren finns långt ifrån verksamheten. Ägs företagen lokalt kan man naturligt lösa mycket under lunchen…

Därför var det självklart för honom att vara med och köpa tillbaka aktier i Siljans Chark. Han satt ju redan i det företagets styrelse när företaget höll på att bli dotterbolag till finska HK Scan.

Jonas Estéen är också delägare i Västerdala Service, en bilverkstad och Husqvarnaåterförsäljare i Vansbro. Dessutom sitter han i Vasaloppets Marknads AB styrelse.

Mer läsning

Annons