Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilder från Våmhuskulllorna fotspår i Ryssland

/
  • Sara Sjöberg iklädd rysstrasa på sin Våmhusdräkt håller upp två av de 13 bilder som fotografen Dyoma Pesheonov tog på henne i St. Petersburg för att följa hårkullornas fotspår.
  • Sara Sjöberg iklädd rysstrasa på sin Våmhusdräkt håller upp två av de 13 bilder som fotografen Dyoma Pesheonov tog på henne i St. Petersburg för att följa hårkullornas fotspår.

På lördag är det vernissage för utställningen "Att fläta ett minne" - om hårkullors livsöden av Sara Sjöberg. Kommunalrådet Bengt-Åke Rehn från Våmhus är med på invigningen. Under rubriken "En hårresande historia" så håller dessutom Elisabeth Fagerholm Martis föredrag.
– Temat är främst 13 foton från mitt besök i den ryska hamnstaden S:t Petersburg där jag försökte hitta spår av hårkullornas arbete i staden på 1800-talet, säger Sara Sjöberg inför utställningen.. 

Annons

Hon genomförde besöket förra våren. Bland annat uppsökte hon platser som hårkullorna besökte i sitt arbete att sälja sina hårarbeten.

– De flesta bodde i området Vasiljevsky-ön, som ligger mittemot Vinterpalatset och det är den största av St. Petersburgs 42 öar. I området kunde ofta ett 30-tal hårkullor vistades. Anledningen till att kullorna sökte sig till St. Petersburg var stadens läge som handelscentrum.

Enligt Sara Sjöberg kunde de endast Våmhusmål hemifrån som de sedan kompletterade med inlärda kunskaper i svenska, tyska och ryska för att klara kommunikationerna.

– Under de svåra åren i Våmhus var det värdefulla bidrag i pengar som Våmhuskullorna och korgmakarna sände hem till sina familjer och släktingar. Brevtrafiken med Våmhus var omfattande. Där skickades information om hur affärerna gick i Ryssland. Ibland gick de bra och ytterligare hårkullor fick ansluta från Sverige och även korgmakare fick ta med sig material. I gengäld tog kullorna med sig varor från Ryssland, som så kallade rysstrasor och ryss- skålar.

Sara Sjöberg uppger att hårsmycken var en speciell vara. Materialet utgjorde kundernas hår. Smyckena blev därför en känslomässig investering. Smyckena blev vackra och materialet var både mjukt och slitstarkt.

Det var svårt för Sara Sjöberg att få tag i dokument i Ryssland om tiden för hårkullorna. Att hitta andra kvarlämnade rester från hårarbeten var nästintill omöjligt. Istället upplevde Sara att de hon träffade i St Petersburg vill lära sig mer om historien kring hårhantverket i Våmhus.

En teori som presenterades för Sara Sjöberg under besöket var den nödsituation som uppstod när S:t Petersburg stod under en blockad när andra världskriget pågick.

- Då gjorde folk mat av allt. Det kan till och med tänkas att de kokade hårsmycken och använde det till föda.

Det hon fann i S:t Petersburg var olika adresser och fastigheter där hårkullor hade bott, då adresserna stämde med de uppgifter som finns bevarade hårkullors brevsamlingar. Dessutom hade Sara Sjöberg med sig en Våmhuskorg fylld med hårsmycken och en ryss-skål samt en Våmhusdräkt. En fotograf Dyoma Peshehonov tog bilder på Sara i Våmhusdräkt med hårsmycken på olika platser i S:t Petersburg.

De suggestiva bilderna kommer nu att visas på Kulturhuset fram till den 11 februari tillsammans med en presentation av hantverket och annat material som förekom under hårkullornas vandringar.

Sara Sjöberg hoppas att utställningen även ska kunna visas på flera ställen efter visningen i Mora.

Mer läsning

Annons