Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berit missar aldrig ett öppet spår

/
  • Erfaren åkare. Berit Brandt från Vansbro har inte missat ett Öppet spår sedan starten 1979. Foto: Göran Danielson.

Annons

Ja, peppar, peppar har jag fått vara frisk och kunnat åka alla Öppet spår sedan starten 1979. Enda undantaget är 1990 men då var ju hela tävlingen inställd, säger Berit.

Loppet blir nu hennes 28:e i obruten följd och om lyckan håller i sig kan hon alltså om två år bli den första kvinna som tar plats i den exklusiva veteranklubben för de som åkt 30 lopp.

–Det är inget jag tänker på men visst vore det kul, säger Berit som liksom de flesta haft ovanligt svåra träningsförhållanden inför årets lopp.

–Jag brukar ha som mål att åka 50 mil före tävlingen men hittills i år har jag nog bara kommit upp i hälften.

Under julhelgen blev det några kortare pass på konstsnö vid Snöå skidstadion i Dala-Järna men annars är det först under de senaste veckorna som hon kunnat börja träna på allvar.

–Under semestern i somras var vi också till Torsby där jag åkte en timme i skidtunneln. Det är bland det roligaste som jag har gjort.

Vilka är då hennes bästa råd till de som inte hunnit samla på sig samma gedigna erfarenhet av att ta sig mellan Sälen och Mora på skidor?

–Viktigast är nog att inte komma till start med nyinköpt utrustning. Allt ifrån pjäxor till handskar måste vara rejält inkört för att slippa få besvär med skavsår. Se också till att dricka vid varje kontroll, oavsett om du är törstig eller inte. Det handlar trots allt om ett uthållighetsprov och kroppen förbrukar mycket vätska.

Ett annat tips hon gärna delar med sig av är att spraya både kläder och pjäxor, från knäna och nedåt med impregneringsspray för att inte bli våt och kall.

Maten är en annan viktig del och där har Berit ett upplägg hon använt under alla år.–Jag börjar en vecka före tävlingen med att äta mycket pannkaka och makaroner. Några dagar senare gör jag en stor risgrynsgröt och av det som blir kvar gör jag en risgrynspudding som ska ätas på morgonen före start. Det är ett måste.

Ett annat måste är att åka Öppet spår på måndagen.

–Jag har alltid åkt på måndagar och är nog tillräckligt skrockfull för att inte våga byta dag. Hittills har jag också klarat mig helt utan missöden som brutna stavar eller skidor så att byta dag kommer inte på fråga, säger Berit inför sin 28:e start.

Berit Brandt

Ålder: Fyller 64 på Vasaloppssöndagen.

Bor: Villa i Saltvik i Vansbro.

Familj: Maken Åke, två barn och fyra barnbarn.

Yrke: Kontorsassistent vid Vansbro kommun.

Ser helst på TV: Livräddarna, Saltön och de flesta underhållningsprogram.

Äter helst: Fläskfilé med potatisgratäng är alltid gott.

Aktuell: Har deltagit i samtliga Öppet spår sedan starten 1979.

Mer läsning

Annons