Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnrättshjältarna presenterades

/
  • De berättade om barns rättigheter och Worlds childrens prize, Josefin Halvarsson Kallur, Filippa Andersson, Elin Kans, Deeqo Ismail, Kasper Duus Karlbom och Josef Fastlund.

Runt om i världen hölls i onsdags presskonferenser då kandidaterna till Worlds childrens prize presenterades. På kulturhuset i Mora var det elever från Vika skola, Utmelandsskolan och Kyrkbyns skola i Orsa som talade om vilka som kandiderar för priset.

Annons

– Det är en viktig dag för oss barn, inte bara för oss i Sverige, utan för barnen i hela världen, sa Josefin Halvarsson Kallur.

Deeqo Ismail från Kyrkbyns skola berättade lite om hur det är att vara barn i Orsa.

– De äldre barnen har det bra med en egen ungdomsgård men vi yngre har inte så mycket att göra, sa hon.

Josef Fastlund från Vika förklarade att det i barnkonventionen står att alla barn är lika mycket värda. Han berättade också att barnen i Vika vill att skolmaten ska tillagas på varje enskild skola.

– Vi barn verkar tänka mer på våra medmänniskor än vad ni vuxna gör, sa Filppa Andersson.

De tre personer som föreslagits som kandidater till barnen pris är Anna Mollel från Tanzania, Sakena Yakoobi, Afghanistan och Ann Skelton från Syd-Afrika.

Anna Mollel har under många år arbetat med att hjälpa barn på landsbygden med funktionshinder, Sakena Yakoobi kämpar för att Afghanska barn ska få gå i skolor och Ann Skelton som är jurist har engagerat sig för att bland annat hålla barn borta från fängelser.

29 skolor i Dalarna ska nu arbeta med Worlds childrens prize. I Mora deltar alla skolor med årsklasserna fyra till sex samt Morkarlbyhöjdens skola. I Orsa deltar Kyrkbyns skola.

Mer läsning

Annons