Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara hälften ersätts för stenskott

/
  • Besviken. Lars-Erik Frost har fått stenskott två gånger på Älvdalsvägen.
  • Ingen ersättning. Leif Bergman jobbar på Pressmaster i Älvdalen. Vi är fyra personer där som fått stenskott på bilarna, förklarar Leif.

Annons

- Det verkar som om de tillämpar varannan vecka-principen, säger Leif Bergman i Oxberg.

Den 7 november då han var på väg till Mora drabbades han av ett stenskott i vindrutan.

Leif har begärt ersättning från Vägverket men fått nej. Leifs svåger och granne som också råkat ut för stenskott på den aktuella vägsträckan fick däremot ett positivt bemötande då han ville ha ersättning för skadan på bilen.

Den ene får, inte den andre. Det här har Leif svårt att begripa och det är han inte ensam om.

- Många tycker att det är rena lotteriet och vissa är jättearga, säger Annelie Björkman Andersson. Hon jobbar på Vägverket och har tagit emot drabbade bilisters krav på ersättning för stenskotten.

Annelie vill inte hålla med Leif Bergman om att det handlar om ersättning varannan vecka.

- Vi har gått med på ersättning vid de tillfällen då vi gjort bedömningen att våra ågärder inte varit tillräckliga, förklarar Annelie Björkman Andersson och nämner som exempel bilister som fått stenskott även sedan vägen sopats.

- Vid sådana tillfällen har vi ansett att vi inte vidtagit tillräckliga åtgärder och betalat ut ersättning. Normalt blir det alltid en del lösa stenar då en väg fått ny beläggning. Skador som uppkommer då ersätter vi inte, säger Annelie Björkman Andersson.

Den 7-8 augusti 2006 lades ytbeläggningen på den aktuella vägsträckan.

- Det såg bra ut, men stenar lossnade ovanligt länge, konstaterar Vägverket. Tavlor som varnade för stenskott satt uppe till och med den 29 september.

- Vägverket ska inte göra så här mot oss, säger Lars-Erik Frost. Den 28 oktober mötte han en timmerbil och då small det in vindrutan. Det kostade honom 1 500 kronor. Den 6 november fick han stenskott igen. Lars-Erik ringde till Vägverket och nu har han fått beskedet att han inte får någon ersättning.

- Jag är mycket besviken, säger Lars-Erik.

Mer läsning

Annons