Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även gyn -avdelningen stänger i Mora

Annons

När det gäller stängningen av Mora BB i sommar förekommer uppgifter om att del av personalen inte fick information om sommarstängningen före beslutet.

På lasarettet finns samverkansgrupper för olika kliniker som kontinuerligt håller möten och tar upp aktuella frågor.

- Barnmorskorna på Mora BB har ingen förtroendevald sedan en tid, säger vårdförbundets ordförande i Dalarna Stefan Larsson.

Därmed hade vårdförbundet ingen representant på det samverkansmöte, för några veckor sedan, där sommarstängningen diskuterades. Förutom den berörda klinikledningen så deltog endast SKTF och kommunal på mötet.

Vice ordföranden på Kommunals sektion 4 i Mora, Ingela Hed uppger att Kommunal har undersköterskor som delvis utför arbetsuppgifter på BB. Även en barnsköterska har en specialtjänst där.

Enligt Ingela Hed är det närmast planeringen av semestrar som drabbat kommunals medlemmar.

- De har planerat att fördela sina semestrar uppdelade på två eller tre perioder under sommaren. Nu när BB stänger måste troligen kommunals personal finnas plats när BB öppnar igen vilket kan innebära ändrade semesterplaner för dem, säger Ingela Hed.

- Vi förväntar en förhandling med oss på Kommunal från lasarettsledningens sida, säger Ingela Hed.

Lasarettssamordnare Nils Lindroth uppger att förfrågningar om semestrar till personalen på BB gjordes förra sommaren. Det var med utgångspunkt från den värderingen som årets beslut togs.

- Vi klarade den planeringen med ett nödrop. Hade någon barnmorska blivit sjuk hade den planeringen spruckit. Klinikledningen ville inte riskera samma läge denna sommar. Dessutom hade vi direktiv från Länssjukvårdschefen att inga sommaravtal skulle beviljas för i sommar, säger Nils Lindroth.

Beslutet om sommarstängning togs av verksamhetschefen för kvinnokliniken och länssjukvårdschef Karin Stikå Mjöberg.

Ingalill Hurtig barnmorska och styrelseledamot samt Stefan Larsson ordförande i Vårdförbundet Dalarna ser situationen i Mora i ett större sammanhang.

- När Mora BB stänger ska kliniken i Falun under fyra veckor ta emot förlossningar i hela länet. Det blir en stor belastning på kvinnoklinikens lokaler i Falun.

Stefan Larsson uppger att just de lokalerna omgående kräver en permanent lösning med ombyggnation. I dagens läge bidrar de till en dålig vård- och arbetsmiljö.

- Barnmorskor i öppenvård på mödravårdscentralerna och på barnmorskemottagningarna påpekar att de har ett mycket högt antal inskrivningar av gravida kvinnor just nu, fortsätter Stefan Larsson och Ingalill Hurtig.

Båda pekar på vikten att reda ut orsakerna till att barnmorskorna flyr eller inte väljer länet.

- Landstinget Dalarna behöver vidta åtgärder för att få barnmorskorna att stanna i länet.

Stefan Larsson och Ingalill Hurtig föreslår att lönerna för barnmorskorna höjs i snitt 4000 kronor per månad med det snaraste.

- Barnmorskorna i landstinget Dalarna är bland de lägst betalda i hela landet. De är också fel värderade utifrån sin kompetens, detta kan även ses i landstingets senaste arbetsvärdering. Utbildningskravet på en barnmorska är en avancerad specialistutbildning med fyra och ett halvt års högskolestudier. Den enda utbildningen inom Hälso- och sjukvården som ger två legitimationer.

Mer läsning

Annons