Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten fortsätter minska

Arbetslösheten fortsatte att minska i Norra Dalarna under december ifjol.
Även antalet nya jobb som kom in till arbetsförmedlingen minskade något.

Annons

Mest har antalet nyanmälda lediga jobb minskat Malung-Sälen mellan december ifjol och december i år. Men även i de övriga kommunerna i norra Dalarna minskar de. Här kan dock en del av förklaringen ligga i turistnäringen och det slaskliga vintervädret, som inte ger samma skjuts åt näringen som fjolårets dundervinter. I landet i stort har antalet nyanmälda fortsatt att öka.

Det har också blivit trögare att få jobb både i norra Dalarna, länet som helhet och landet i stort.

Å andra sidan noterade Dalarna nästan inga varsel om uppsägningen under december, bara tio stycken. I Sverige i stort ökade däremot varslen märkbart.

Men arbetslösheten fortsätter alltså att minska genomgående i här i norr. Visserligen ökar antalet öppet arbetslösa en aning i Älvdalen, men antalet människor som har hjälp av något program med aktivitetsstöd ökar mer, så totalt minskar alltså arbetslösheten.

Även långtidsarbetslösheten minskar i norr. Den enda gruppen som noterar en ökning är dock de som varit arbetslösa i mer än 24 månader. Detta gäller Mora, Malung-Sälen och Älvdalen. I Orsa har däremot arbetslösheten även minskat för denna grupp.

Mer läsning

Annons