Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösa kan bli klassmorfar i skolor

/
  • Lennart Andersson och Per Olov Palm som båda jobbar som klassmorfar i Borlänge besökte Mora i torsdags tillsammans med Kjell Englund, ordförande i föreningen Klassmorfar, Agneta Niwong som är projektledare och Hazze Stohr som drog i gång verksamheten i Dalarna 2004.

Efter Vasaloppet ska skolorna få hjälp av klassmorfäder och klassmormödrar igen. Föreningen Klassmorfar som organiserar verksamheten håller just nu på att rekrytera lämpliga kandidater som ska börja en introduktionskurs den 20 februari för att bli certifierade som klassmorfar eller klassmormor.

Annons

Från skolor i Mora, Orsa och Rättvik har intresse för drygt 30 klassmorfäder och klassmormödrar anmälts.

– Vi intervjuar intresserade kandidater för att se om de är lämpliga, förklarar Kjell Englund som är ordförande i Föreningen Klassmorfar. Föreningen har lite svårt att komma i kontakt med intresserade, men arbetsförmedlingen ska plocka fram sådana som kan komma i fråga för verksamheten.

På initiativ av Hazze Stohr i Falun startades klassmorfarverksamheten i Dalarna 2004. Då var det arbetslösa så kallade plusjobbare som fick möjlighet att komma in på arbetsmarknaden igen och samtidigt göra en viktig insats genom att hjälpa barn i skolorna. Lennart Andersson i Borlänge blev klassmorfar och det är han fortfarande. Nu är han fast anställd av Borlänge kommun som lånar ut honom till Tjärnaskolan där han hjälper till på fritids men framför allt jobbar han som assistent åt en idrottslärare. En uppgift som passar Lennart bra, han är gammal fotbollspelare och tränare, känd som Albin från den aktiva tiden.

2006 hade skolor i Mora tillgång till klassmorfäder men då plusjobben försvann och faserna ett, två och tre infördes 2007 blev det ingen mer klassmorfarverksamhet här. Nu startar det upp igen för sådana som befinner sig i fas tre och ska göra samhällsnyttig tjänst. Skillnaden mot förr är att då var de som blev klassmorfar och klassmormor anställda med lön, nu får de gå på aktivitetsstödet.

Sedan september är Per Olov Palm i Borlänge klassmorfar och han trivs mycket bra.

– Det är underbart att se barnens min då man hjälper dem med någonting, säger han.

Mer läsning

Annons