Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 "stjärnor" som jagat snö hela vintern

/

Annons

– Vi började med vasaloppsladdningen redan i augusti i fjol då vi hade skidgång en gån i veckan. 50-60 personer ställde upp vid varje tillfälle. Lite längre fram mot hösten ordnade vi med rullskidåkning uppe i Skatås på lördagarna, fortsätter Bert Carlsson.

Tunneln i Torsby blev åkbar redan i somras och dit åkte en busslast från IK Stern frampå hösten för ett dagsläger. Det var säsongens första snökontakt.

– När vintern nådde Värmland åkte vi med två bussar och 90 personer till Långberget för läger 11-14 januari. Vi återkom dit 25-28 januari med en buss och 50 personer.

Från Göteborg till Långberget är det 43 mil enkel resa och det brukar ta sju timmar med buss i en riktning.

– Vid första lägret åktes det på konstsnö, andra gången hade natursnön lagt sig, berättar Bert Carlsson och tillägger att under några dagar under januari kom det snö även i Göteborg.

– Vi jobbade under fyra nattimmar med att få ihop ett spår som höll för åkning under två dagar. Det är den skidåkning Göteborg kunnat bidra med fram till den 7 februari.

IK Stern har nu tillgång till Erki Kähärä som vallningsexpert och rådgivare. Erki är IK Sterns mest framgångsrika vasaloppsåkare.

– På tal om Vasaloppet var Rolf Hammar och hälsade på oss under vårt första läger på Långberget. Det gav lite smak på vad som komma skall, säger Bert Carlsson som själv avverkat 26 vasalopp och därmed tagit sin Mats ur skolan.

Istället har han bland annat tagit på sig uppgiften att väcka drygt 200 vasaloppsåkare från klubben som är förlagda i fem skolsalar i S:t Mikaelsskolan.

Utöver skidåkarna kommer IK Stern till Mora med tjugotalet funktionärer.

– Vi bygger alltid upp tre egna kontroller efter banan, så även i år.

Det som närmast stundar för "sternarna" är ett eget seedningslopp som är planerat att gå på en golfbana i Bollebygd den 17 februari.

- Team Sportialoppet är seedningsgrundande för Vasaloppet. Det är 40 kilometer långt, fem varv på en bana som mäter åtta kilometer.

Fast ett villkor för arrangemanget är att det kommer snö.

Så här är livet för sörlänningar som vill åka Vasaloppet. En ständig jakt på snö och det Bert Carlssom mest av allt önskar är en skidtunnel i Göteborg.

IK Stern är likväl en av de mesta vasaloppsklubbarna i fråga om antal deltagare.

Klubben bildades 1934 av några Skatåsgrabbar som döpte den till IK Stjärnan. Det blev stopp och belägg hos Riksidrottsförbundet som förklarade att namnet var upptaget.

Eftersom initiativtagarna låtit framställa klubbnålar med texten "IKS" och bland dem fanns en som var språkligt bevandrad kom lösningen.

"Vi tar det tyska namnet stern", sa de språkbegåvade och på den vägen är det.

IK Stern har 1 100 medlemmar, en del spridda över hela världen.

Mer läsning

Annons