Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2006 blev ett bra år för kommunen

/

Annons

Kommunstyrelsen antog den kommunala årsredovisningen för 2006 vid tisdagens sammanträde. Redovisningen presenterar en ekonomi i balans och ett överskott på 40 miljoner kronor på en omsättning av drygt 850 miljoner kronor.

Resultatet 2006 innebär att balanskravet i ekonomin uppnåtts och att de finansiella målen för en god ekonomisk hushållning är uppnådda.

- Det viktigaste är att vi fått grepp om, och ordning på, våra verksamheter, säger Bengt-Åke Rehn.

Arbetet med budgetarna för 2008-2010 har inletts. En första granskning visar att det kommer att bli betydligt svårare att finansiera den kommunala verksamheten med överskott, om nuvarande servicenivå ska behållas.

Ett alternativ kan bli att färre anställda får sköta verksamheten. Ett stort antal 40-talister går i pension och det framtida rekryteringsbehovet är cirka 140 medarbetare per år, främst till skola och omsorg.

Personalchef Kaisa Rainersson ska utarbeta en strategi för framtida rekrytering.

- Vi vet redan nu att de unga i Mora inte räcker till. Vi hoppas att utflyttade Morabor flyttar tillbaka när de bildat familj, säger Kaisa Rainersson.

Rekryteringen av nya kommunanställda blir ett av problemen.

Ett annat blir att anpassa de ekonomiska resurserna till verksamheternas önskemål.

- Problemet är att verksamheten vill ha mer medel än vad som finns, konstaterar Bengt-Åke Rehn och hans kommunalrådskollega Peter Helander (c).

Mer läsning

Annons