Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora till SHL efter seger över Leksand i ett kokande Smidjegrav

 
Det sista slaget
Visa alla artiklar

Leksand klarade inte av att stoppa urstarka Mora som med sitt sammansvetsade spel malde ned de blåvita över sex matcher.
Nästa år kommer Mora att spela i SHL och Leksand i Hockeyallsvenskan.

Se Hockeypuls sändning efter matchen här:

För dig som plusskund:

Bäckström: ”Karma is a bitch, LIF – nu krävs en (!) sportchef”

Spelarbetygen: Han var kungen på isen

Att kalla Smidjegrav för en kokande arena vid nedsläpp i match sex hade varit en enorm underdrift. I Slaget om Siljans sista match var arenan i Mora en stor, redan förångad, kittel. Det skulle ta två och en halv minut innan 20-åriga Oskar Svanlund visade vägen. Ett distinkt skott från junioren hittade in bakom en något passiv Henrik Haukeland i Leksandsburen.

Bara minuten senare hittade pucken stolpen i hemmalagets målbur. Björnstad rev sedan ned Aleardi och drog på sig en tvåminutare, hemmalagets första powerplay var ett faktum. Och amerikanen skulle göra det själv. Aleardi tog emot passningen, siktade och sköt i krysset. Drömstarten som alla rödklädda kommit för att se var på plats, 2-0 efter fem minuter.

Det saknades inte chanser i det som kvarstod av den första perioden heller. Och bortalaget tog vara på en av dem genom Oskar Lang som påpassligt kontrade in ett mål på en av Moras passningsmissar.

TV: Upplev Moras mirakel från 2004 – nu händer det igen

Efter första periodens slut tog både kapten Ollas och kapten Bejmo ett långt snack med domarna, ingen såg särskilt nöjd ut med insatsen första 20. Gästerna inledde andra perioden med ett powerplay som man inte förvaltade på bästa sätt. Trots det var det Leksand som inledde den andra perioden bäst och hade trycket.

Publiken var sugna på ett powerplay till hemmalaget efter några situationer där Leksand gått hårt åt moringarna. Till slut kom en tvåa på Tobias Forsberg men Moras numerära överläge ledde till ett farligt skott från Engvall men inget mer.

Resten av perioden innehöll mycket slarv från Mora och ett visst spelövertag för Leksand. I slutet fick Leksand ett powerplay efter en omdiskuterad situation där Alexander Hilmersson åkte ut. Det blev inte mycket av bortalagets powerplay som räckte perioden ut.

Tredje perioden inleddes precis som den första: Mora sköt, Mora gjorde mål. Den här gången var det Aleardi som krigade bakom mål och spelade fram Kevin Goumas som inte gjorde något misstag.

Leksand begärde timeout några minuter efter 3–1-målet. Perra Johnsson testade att gå ned på tre kedjor men det gav ingen effekt. Spelet fortsatte med ett övertag för hemmalaget.

Under matchens avslutande tio minuter var det svårt för lagen att kommunicera ute på planen. Trycket och ljudvolymen från de rödklädda i Smidjegrav arena gjorde det omöjligt att höra sina egna tankar.

Två mål i tom bur i matchslutet fastställde sedan slutresultatet till 5–1.

Och visst är det förståeligt att moringarna gläds över att slå ut största rivalen och avancera till svensk ishockeys finrum. Det är så man slår två flugor i en smäll.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Missa inte vår nya app Hockeypuls Leksand. Klicka här för att ladda hem appen från Appstore och här för Google Play .

Klicka här för att ladda hem appen från Appstore och här för Google Play. Appen heter Hockeypuls Allsvenskan.