Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora-Nisse - Skidkungens karriär

Mora-Nisses framgångsrika karriär inleddes 1927, när han som 9-åring vann Lilla Vasaloppet för skolpojkar över 2 kilometer - hans första seger i en lång karriär som skulle ge honom smeknamnet skidkungen.

IFK Mora var klubben som han kom att bli trogen under hela sin aktiva karriär. Det var 1934, som den då 16-årige Östnorsgrabben valde att bli medlem i klubben.

I sin bok "I vita spår" från 1953, berättar "Mora-Nisse" att det var som 17-åring han började träna i egentlig mening. Det var då som han började följa med de "stora pojkarna" till bergen och de närliggande fäbodarna, främst Hemulberg, för att köra långturer i kuperad terräng.

"Mora-Nisse" Karlsson var den obestridde skidkungen under 1940-talet och i början på 1950-talet. Han misslyckades sällan och behärskade alla distanser lika bra. Hur spåren eller terrängen än såg ut, var saker som han inte brydde sig så mycket om.

Med sin envishet, och med sina röda kinder, skidade han hela tiden vidare mot nya segrar, mot nya framgångar.

Den första SM-framgången kom 1941 vid SM i Umeå, där han blev tvåa på femmilen, slagen med 56 sekunder av Elis Wiklund. Vid varvningen var han hela fyra minuter efter. Men det var då som "Mora-Nisse" för första gången visade upp sin enorma spurtförmåga och tog in massor av tid under loppet slutdel.

Året därefter tog han ett SM-brons på femmilen i Hudiksvall, men vann annars nio av de 18 loppen han ställde upp och var sämst trea i 14 av dem. Moraåkaren hade etablerat sig i den yppersta eliten.

I Östersund 1943 efter kom de första SM-gulden i karriären. Moraåkaren vann nämligen både tremilen och femmilen och tog dessutom silver på 15 kilometer. Det skulle bli många fler SM-medaljer, och hela 37 av den ädlaste valören (guld), varav 17 individuella.

En vecka efter SM-veckan i Östersund debuterade han i Vasaloppet och utklassade konkurrenterna även där. Det skulle bli åtta segrar till i "fäders spår".

"Efter SM i Östersund och påföljande vasalopp, blev jag tydligen så pass känd, att svenska folket helt enkelt lade bort titlarna med mig, och började kalla mig vid förnamn. Familjenamnet Karlsson utbyttes i tal och press helt enkelt mot smeknamnet Mora-Nisse", berättar "Mora-Nisse" i sin bok.

1948 nådde "Mora-Nisse" sin största internationella framgång, då han vid OS i S:t Moritz körde hem guldet på femmilen.

Tävlingarna avgjordes på hög höjd och han hade tidigare haft stora svårigheter med att bemästra den tunna luften på höjderna - även så den här gången. Under testlopp, träning och under de inledande distanserna ville inte armar och ben vara med, utan Moraåkaren tyckte han rörde sig i ultrarapid.

"Mora-Nisse" började undra om det var någon idé att ställa upp på OS-femmilen, men övertygades i alla fall om detta av landslagsledningen:

I jakten på sitt efterlängtade OS-guld låg han tvåa efter 15 kilometer. Efter tremils åkning tyckte "Mora-Nisse" att det var dags att dra upp tempot, då kroppen kändes bra, och med en knap mil kvar av tävlingen hade han övertagit ledningen.

Till slut blev det en överlägsen seger närmaste före landslagskompisen Harald Eriksson.

"Genom min olympiska seger hade jag nu vunnit allt som jag vågat hoppas och drömma om", skriver "Mora-Nisse i sin bok.