Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora-Nisse har avlidit

En av svensk skidsports största Mora-Nisse Karlsson avled under natten till lördag. Han somnade in tyst och stilla klockan tio över tolv i natt i närvaro av de närmaste anhöriga. Mora-Nisse Karlsson skulle ha fyllt 95 år den 25 juni i år.

Annons

Det var under 1940- och 50-talen Nils Karlsson genom sina framgångar i skidspåret fick smeknamnet Mora-Nisse. Annars var dopnamnet Nils Emanuel Karlsson. Han föddes sommaren 1917 i byn Östnor utanför Mora. En by Mora-Nisse valde att bo kvar i under hela sitt framgångsrika liv.

Han har till och med fått en väg uppkallad efter sig: Mora-Nisses väg.

En annan favoritplats var fäbod-stugan i Hökberg, där Mora-Nisse fick en extra anslutande runda till Vasaloppsspåret uppkallad efter sig.

I skidspåren var Mora-Nisse näst intill oslagbar. Nio gånger var han först till målet i Mora i Vasaloppet. På meritlistan finns ett OS-guld i S:t Moritz 1948 samt tre vinster i Holmenkollen och 17 individuella SM-guld.

Mora-Nisse deltog i 275 tävlingar och endast i undanstagsfall var han sämre än sjätte man. Han bröt aldrig en tävling.

Framlidna Ulla-Britta Green, från Nyköping, blev Mora-Nisses sällskap efter SM-veckan på skidor i Östersund 1943.

Paret gifte sig och fick två barn, Marianne och Karin.

Vid sidan av spåret drev Mora-Nisse en egen sportaffär, "Mora-Nisses Sport", som blev en välbesökt turistattraktion under flera år.

Förutom att Mora-Nisse var tävlingsledare för Vasaloppet under 17 år var han även ledamot i Svenska Skidförbundets längdkommitté och ledare för landets OS- och VM-åkare åren 1954-1966.