Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora-Nisse har avlidit

En av svensk skidsports största Mora-Nisse Karlsson avled under natten till lördag. Han somnade in tyst och stilla klockan tio över tolv i natt i närvaro av de närmaste anhöriga. Mora-Nisse Karlsson skulle ha fyllt 95 år den 25 juni i år.

Det var under 1940- och 50-talen Nils Karlsson genom sina framgångar i skidspåret fick smeknamnet Mora-Nisse. Annars var dopnamnet Nils Emanuel Karlsson. Han föddes sommaren 1917 i byn Östnor utanför Mora. En by Mora-Nisse valde att bo kvar i under hela sitt framgångsrika liv.

Han har till och med fått en väg uppkallad efter sig: Mora-Nisses väg.

En annan favoritplats var fäbod-stugan i Hökberg, där Mora-Nisse fick en extra anslutande runda till Vasaloppsspåret uppkallad efter sig.

I skidspåren var Mora-Nisse näst intill oslagbar. Nio gånger var han först till målet i Mora i Vasaloppet. På meritlistan finns ett OS-guld i S:t Moritz 1948 samt tre vinster i Holmenkollen och 17 individuella SM-guld.

Mora-Nisse deltog i 275 tävlingar och endast i undanstagsfall var han sämre än sjätte man. Han bröt aldrig en tävling.

Framlidna Ulla-Britta Green, från Nyköping, blev Mora-Nisses sällskap efter SM-veckan på skidor i Östersund 1943.

Paret gifte sig och fick två barn, Marianne och Karin.

Vid sidan av spåret drev Mora-Nisse en egen sportaffär, "Mora-Nisses Sport", som blev en välbesökt turistattraktion under flera år.

Förutom att Mora-Nisse var tävlingsledare för Vasaloppet under 17 år var han även ledamot i Svenska Skidförbundets längdkommitté och ledare för landets OS- och VM-åkare åren 1954-1966.