Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora-Nisse fyller 90 år

Han tar emot på gårdsplanen utanför villan i Östnor tillsammans med döttrarna Karin och Marianne.

Handslaget är stadigt och blicken vaken och intresserad, precis som vanligt.

Mora-Nisse ser inte ut som en nittioåring, men själv har han inget emot att fylla 90?

- Det är bara bra, skall bli roligt, säger Nisse och visar fotograf Johan Solum runt huset, som byggdes 1949 med en stor insats från Nisse själv.

Han gör gymnastik varje dag, cyklar och går med stavar och försöker hålla formen. Han sköter gården och hushållet. Som om inte det skulle räcka röjer han motionsspåren i Östnor på den tid som blir över.

- Pappa är helt fantastisk, berömmer Marianne.

Det var under 1940 och 50-talet Nils Karlsson genom sina framgångar i skidspåret fick smeknamnet Mora-Nisse.Annars var dopnamnet Nils Emanuel Karlsson, när han föddes sommaren 1917 i byn Östnor utanför Mora. En by Mora-Nisse valt att bo kvar i under hela sitt framgångsrika liv.

Han har till och med fått en väg uppkallad efter sig: Mora Nisses väg förstås.

En annan favoritplats är fäbodstugan i Hökberg där Mora-Nisse fått en extra anslutande runda till Vasaloppsspåret uppkallad efter sig. En kuperad sträcka som vandrarna sommartid gärna väljer.

Att få vistas i skog och mark är fortfarande något som Mora-Nisse känner starkt för.

I skidspåren var Mora-Nisse näst intill oslagbar. Nio gånger var han först till målet i Mora i Vasaloppet. På meritlistan finns ett OS-guld i S:t Moritz 1948 samt tre vinster i Holmenkollen och 17 individuella SM-guld.

När han summerade sin tävlingskarriär hade Mora-Nisse deltagit i 275 tävlingar och endast i undanstagsfall var han sämre än sjätte man. Han bröt aldrig en tävling.

- Och då ska man tänka på att han skötte alltting själv från resor, utrustning och vallning, säger Hans Eriksson, före detta tävlingsledare i Vasaloppet. Han har jobbat tillsammans med Mora-Nisse i Vasaloppets ledarstab under många år.

Framlidne Ulla-Britta Green från Nyköping blev Mora-Nisses sällskap efter SM-veckan på skidor i Östersund 1943.

Paret gifte sig och fick två barn, Marianne och Karin.

Vid sidan av spåret drev Mora-Nisse en egen sportaffär, "Mora-Nisses Sport", som blev en välbesökt turistattraktion under flera år.

Förutom att Mora-Nisse var tävlingsledare för Vasaloppet under 17 år var han även ledamot i Svenska Skidförbundets längdkommitté och ledare för landets OS- och VM-åkare från 1954-1966.

Mora-Nisse drabbades av en stroke 1992 och lider av afasi sedan dess, vilket påverkar hans talförmåga.

- Han förstår allt som sägs, men har svårt att få fram orden, berättar Karin.

Han försöker delta i vardagen och träffade nyligen profiler som Sven Plex Pettersson och skidåkerskan Charlotte Kalla vid två olika tillfällen. Mora-Nisse hälsade Plex välkommen som hedersmedlem i IFK Mora och till Charlotte delade han ut Mora-Nisse stipendiet.

När det blir dags för Vasalopp är Mora-Nisse en av många som med stort intresse följer tävlingen och speciellt hur det går för hans barnbarn TV-profilen Anders Mora Eriksson och Erik Eriksson.

Vilken av dina segrar rankar du högst?

- Första vasaloppsegern och OS guldet smäller lika högt.

I Andreasgården är det Öppet hus i dag mellan 14-18 där nyblivne 90-åringen kommer att hyllas på den stora dagen.