Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora länets bästa idrottsstad

SVT har haft en omröstning om Sveriges bästa idrottsstad. Det slutade med att Örebro hamnade på första plats.
Länets bästa idrottsstad blev Mora, som placerade sig på elfte plats på listan där de 25 främsta idrottsorterna röstades fram.
– Fantastiskt för en liten ort som Mora, säger idrottsprofilen Rolf Hammar.

I SVT:s jury har totalt 50 personer funnits med och lagt sin röst, varav 25 tittare spridda över hela landet.

Bland tv-profilerna som gnuggat geniknölarna märks bland annat André Pops och Marie Lehmann. Duon brukar synas i Mora under Vasaloppet och kanske har några poäng kommit från "firma" Lehmann/Pops.

Örebro är Sveriges sjunde stad till folkmängd - men bäst av alla när det gäller idrott. Bland allt som vägts in kan nämnas cupmästare i damfotboll, lilla silvret i herrfotboll, kvalseriehockey, toppbasket, innebandy och volleyboll.

Örebro vann överlägset med sina 406 poäng. Sveriges två största städer kom på andra respektive tredje plats; Göteborg 363 poäng och Stockholm 298.

På en fin elfte plats placerade sig Mora med sina 20 000 invånare, den ort med minst invånarantal som placerade sig högst upp av Dalakommunerna. 81 jurypoäng blev det.

– Det visar att det finns ett genuint kunnande inom olika discipliner och att det går att vara framstående på en sådan liten ort.

– Det är bra driv i organisationerna och vi har Vasaloppsveckan som genererar både mycket pr och pengar, även till organisationerna som finns med runt Vasaloppet, säger Rolf Hammar, idrottsprofil i Mora.

Vilken idrott eller vilket arrangemang har störst betydelse för placeringen?

– Vasaloppet, det är inget snack om saken. Men sedan har vi innebandyn som accelererar, hockeyn på en bra nivå, orienteringen och skidåkningen observeras utomlands. Nu är också pingisen och det alpina på gång.

Kan Mora bli bäst?

– Nej, vi är för ihåliga i våra arrangemang. Vi har Vasaloppet, Buster Cup och FM Mattsson Cup, men vi kan inte mäta oss med drakar som Göteborg och Borås som spelar i en annan division, säger Hammar och fortsätter:

– Ska det till något radikalt så måste det göras något med Hemus och den rörliga fritiden för den breda massan.

Enligt SVT var Mora juryns största vattendelare med fyra 10-poängare, men samtidigt helt utan poäng av 36 jurymedlemmar.

Ytterligare en dalaort hamnade på den topp 25-lista som SVT presenterade; Leksand, som placeras som 22:a med 21 poäng, och där förstås hockeyn dominerar.

– Vi är också före Falun som har flera stora anläggningar och runt 52 discipliner. Kul att överglänsa residensstaden, skrattar Hammar.