Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora kommun ger borgen på fem miljoner till Kais Mora

På måndag klubbar kommunfullmäktige en borgen på 5 miljoner till innebandyklubben Kais Mora IF
David Örnberg, V säger nej.

Kais driver Unihoc Arena, en byggnad de haft sedan 1998. Då köpte de en lagerlokal som hörde till ett numera nerlagda bryggeri i Hemus.

Till att börja med gjorde klubben en upprustning av lokalerna för 6 miljoner. De lånade 2,5 miljoner på banken, fick ett kommunalt bidrag på 2 miljoner och satsade själva 1,5 miljoner.

Sedan investerade klubben ytterligare 2,5 miljoner för att lättare kunna hyra ut arenan till mässor och liknande arrangemang. Pengarna lånades upp på bank.

I fjol fick Kais 480 000 i bidrag av kommunen samt 250 000 enligt ett marknadsföringsavtal.

Men intäkterna är för dåliga. Det fattas ändå pengar.

Läs mer: "Vi har fruktansvärd dålig likviditet"

Kais Mora ber kommunen om hjälp. Kais anser att de föreningar som har egna lokaler missgynnas, jämfört med de föreningar som har sin verksamhet i kommunens lokaler.

En borgen innebär att kommunen säkrar Kais banklån som om det vore kommunens egen skuld. Enligt kommunens finanspolicy sådant ske med stor återhållsamhet, och i princip endast till de kommunala bolagen.

Läs mer: "Ett inte okontroversiellt beslut"

Nu vägs riskerna mot värdet av innebandyn och Mora kommuns varumärke. Förslaget inför dagens fullmäktige är att säga ja till en kommunal borgen på 5 miljoner.

David Örnberg, V sade nej till kommunal borgen när frågan var uppe i kommunstyrelsen. Fredrik Blom, MP deltog inte i beslutet.

David Örnberg röstar nej även i fullmäktige nu på måndagskvällen. Han drar parallellen med Mora IK där kommunen också har stöttat ekonomiskt.

– När vi curlar de här föreningarna så resulterar det i att de inte klarar sig själva. Vi uppmuntrar till dålig ekonomisk styrning och optimerade budgetar.

Det är inte ungdomsverksamheten som kostar mest pengar, utan de tävlande lagen, påpekar David Örnberg.

Han anser att ett fåtal personer med makt och inflytande styr kommunens ekonomiska stöd till klubbarna.

– Det finns en oligarki med högt uppsatta politiker i klubbstyrelserna.