Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora IK:s nya satsning

Mora IK öser in nya oprövade namn i truppen.
Men namnkunniga värvningar fram över? Glöm det!
– Klubben har bestämt att det är så här vi ska jobba, och vi kommer inte att vika från det här, säger klubbdirektören Peter Hermodsson.

Mora IK har haft några turbulenta veckor där stöttepelare som Robin Gartner, Niklas Fogström och Jens Jakobs lämnat klubben.

I stället har Peter Hermodsson och nye tränaren Patric Wener ersatt stjärnorna med: Patrick Bjorkstrand, Gasper Kopitar, Anthony Guttig, Rob Ricci och Tyler Gotto.

– Det här är ju inte spelare som är okända för oss på något sätt. Vi har scoutat dem noga. Och vår tränare har bra koll på ligorna i södra Europa, även om det nu kommit in tre spelare från den danska ligan.

Ni har 13 forwards och sju backar i laguppställningen, hur tänker ni bygga det?

– Det kommer att bli en stor trupp. Vi ska ha fem femmor. Vi ska ha svängdörrar upp och ner till juniorlaget. De fem som inte får plats i A-laget får kliva ner i juniorlaget. Det är ingenting vi har varit bortskämda med i Mora IK.

Alla Morasupportrar kan sluta hoppas på namnkunniga nyförvärv?

– Vi kommer inte att signa några spelare förrän tryout-campen är klar. Vad vi plockar in beror på vad vi har behov av. Vi har redan intressanta namn klara från division 1.

Tryout-camp?

– Ja, vi kommer att ha ett camp för mellan 20-25 spelare i augusti när hela truppen återsamlas. De kommer att tävla om platserna på dagtid och sedan bor de ihop på kvällstid.

Ni har en tränare som knappt varit i Sverige på över tio år, och nu matar ni in oprövade utländska spelare – det känns som gambling?

– Vi ser det inte som gambling. Patric (Wener) vill jobba så här och spelarna vi plockat in är välscoutade. Sedan kan jag hålla med om att vi tappat tunga spelare, som Fogström. Men såna spelare växer inte på träd.

Vem är Patrick Bjorkstrand?

– Det är en ung lovande center, med bra handleder och teknik. Vi tror mycket på honom.

Vem ersätter han, Niklas Fogström eller Dion Knelsen?

– Nej, bara för att det står center är det inte säkert att han kommer att spela där. Det får vi se.

Ska han kliva in i någon av förstakedjorna?

– Nej, det är inte säkert. Det är inte så att han ska åka runt och vara king i allsvenskan redan i år. Det kan ta några säsonger.

Mora värvade Odenses poängkung Rob Ricci i måndags.

– Han har gjort mycket poäng i danska ligan och jag såg honom i de sista slutspelsmatcherna. Det är inte säkert att Ricci spelar i en förstakedja i Mora IK. Han ska inte komma in och vara king i Mora.

Vem ska vara "king" i Mora IK i vinter då?

– Det ska Hilmersson (Alexander), Viksten (Daniel) och Beck (Mattias) vara. Nu har vi ett ledarskap som ska få de här killarna att växa, i stället för att de som tidigare, ha åkt runt med hela världen på sina axlar. Det är där jag känner mig så trygg. Vi har fått en två ledare som inte sätter sig i en skrubb och nöjer sig med att vara A-lagstränare. De ska jobba med ishockey tio timmar per dag och med röda tråden i hela föreningen.

Lasse Lassen hajpades som poängkung i Danmark (42 poäng, två sämre än Ricci), men lämnade Borås med två poäng på 24 matcher?

– Så är det. Vi kan inte utgå ifrån att alla spelare kommer att lyckas. Men målet är ett utveckla dem och att de ska vara bra om två till tre säsonger. Vi kommer att få leta bland division 1-spelare och unga spelare som vill framåt. Vi kan inte vara med och slåss med de löner som är i dag på spelare.

Det låter som om folk runt omkring måste ha lite tålamod med Mora IK i år?

– Jo, men så är det. Det här är en satsning vi gör över tre års tid. Klubben har bestämt att det är så här vi ska jobba, och vi kommer inte att vika från det här.