Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora IK:s historia är på tapeten

I torsdags kväll kom drygt 50 personer till Morkarlby bygdegård och tittade på bilder från Mora IK:s tidigare år. Owe Hållmarker visade bilder på spelare, ledare, funktionärer, supporters, ishockeyrinkar med mera.

Igenkännandets sus gick ofta genom publiken.

Allt började med att Gunnar Faleij lyckades övertyga ett gäng grabbar som hade sin plan nere på Saxviken att byta de rundade bandyklubborna till raka ishockeyklubbor.

Det lyckades och 1935 bildades landsortens första ishockeylag. Gunnar var själv spelande ordförande i MIK från början. Inte så snabb på skridskorna sades det, men en bländande klubbteknik.

En ishockeyepok hade börjat i Mora och många profiler finns och har funnits genom tiderna. Man kan nämna några från lite äldre tider; Mas Åke Larsson, Sven Kristoffersson, Folke Gustafsson, Mats Tuppen Lönn, Allan Fernström, Hasse Hansson, Lill Strimma Svedberg med flera.

Naturligtvis kan man inte glömma ledare som nämnde Gunnar Faleij samt Nils Norin och Jan Simons.

I övrigt ska Mora IK ta tag i sin historia bland annat genom att dokumentera bilder och samla in annat hockeyrelaterat material. En grupp är utsedd och leds av Birgitta Fändriks.

Ni kan lämna in material till lokalen på Köpmansgatan 14 A, källarlokal mot ICA-parkeringen. Till låns eller som gåva. Gruppen hämtar även material. Det går att e-posta till digitalisering@moraik.se.