Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora IK:s framtid avgörs på måndag

Mora kommun betalade 318 750 kronor i arvode till redovisningskonsulterna Ernst & Young för att reda ut Mora IK:s och Mora IK Fastighetsbolags trassliga affärer. Konsulterna fann ett fastighetsbolag i akut likviditetskris och en ishockeyklubb i ännu sämre läge.

På måndag sammanträder kommunfullmäktige i Sollerö kommunalhus.

Då kan det avgöras om ishockeyn i Mora har någon framtid.

– Om inte den föreslagna affären genomförs klarar sig inte klubben, konstaterar Mora IK:s klubbdirektör Peter Hermodsson.

Teknikkonsulter från YIT och Polygon har funnit allvarliga brister i arenans standard både beträffande vatten- och avlopp, samt styr- och reglerfunktionerna.

Konsulter från Ernst & Young presenterade redan 26 mars en likviditetsanalys för kommunledningen.

Analysen visade att fastighetsbolaget hade ett akut likvidbehov på 1,2 miljoner kronor, varav det mesta, cirka en miljon hänförde sig till leverantörsskulder.

Analysen visade att Mora IK (klubben) hade 2,1 miljoner i akut likvidbehov. Bland skulderna fanns skatter och avgifter på 602 000 kronor, löner 800 000 kronor och leverantörsskulder på 900 000 kronor.

Ernst och Young sammanfattade: "Såväl klubben som fastighetsbolaget har en akut likviditetsbrist. Ett arbete behöver göras för att skapa ordning och reda i såväl föreningen som fastighetsbolaget".

Kommunstyrelsens majoritet vill undvika konkurs och föreslår att Mora kommun köper fastigheten Stranden 2:10 med FM Mattsson Arena av fastighetsbolaget för 12 miljoner kronor, och skriver ner fastighetens värde med 17,8 miljoner.

Upplägget är att kommunen därefter för 14,4 miljoner kronor.

– En sådan upprustning skulle avse enbart kommande säsong. Vi vet att det behövs fler åtgärder i arenan nästa år, förklarar Mora kommuns tekniske chef Mikael Jaråker.

Moderaterna deltog inte i kommunstyrelsens beslut och hade inte bestämt sig på torsdagseftermiddagen.

– Vi har fått alldeles för lite information. Det måste finnas förutsättningar för Mora IK att kunna betala hyran till kommunen. Hur som helst har vi fått hallen i knäet, förklarar oppositionsrådet Malin Höglund (M).

30 april ska Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd pröva medlemsföreningarnas ekonomiska status.

Peter Hermodsson lovar att hockeyförbundets granskare kommer att hitta "svarta" siffror hos Mora IK, trots Ernst och Youngs siffror.

– Vi har haft 1,7 miljoner kronor mindre i sponsorpengar, ändå visar vi plus, säger Peter Hermodsson.

Ett frågetecken hängde fortfarande kvar sent på torsdagen. Uppgörelsen bygger på att samtliga fordringsägare ger sitt bifall. Tre banker har gett klartecken.

En av bankerna hade inte gett klartecken till ackordsuppgörelse.

Enligt uppgift till tidningen är det Handelsbanken som tvekar. Bankchefen i Mora, Henrik Ragnarsson, vill dock varken dementera eller bekräfta.

– Banksekretessen säger att vi inte kan kommentera våra affärer, sade Henrik Ragnarsson sent på torsdagseftermiddagen.

Ett uteblivet besked på måndag behöver dock inte hindra kommunfullmäktige att ta beslut.

– Kommunfullmäktige kan ta beslut att göra köpet ändå, men med förbehållet att beslutet gäller om samtliga fordringsägare är med, säger kommundirektören Peter Karlsson.

Kommunfullmäktiges sammanträde börjar 18.30.