Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora har dyraste serveringstillståndet i Sverige

Mora kommun har det dyraste serveringstillståndet i landet.
Det kostar nära 15.000 kronor för en krögare att få tillstånd att servera alkohol.
Dessutom dalar kommunen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet.
Kommunen satsar därför stort på att förbättra relationerna med näringslivet i ett nytt projekt.

Annons

– Jag visste inte att vi var dyrast i landet, men vi kommer att se över alla våra avgifter. Det är en del av ett större projekt vi arbetar med kring att förbättra företagsklimatet i kommunen, säger Caroline Smitmanis Smids, utvecklingschef Mora kommun.

Näringslivets regelnämnd, NNR har gjort en utredning av vad serveringstillstånden i Sveriges kommuner kostar. Det visar sig att avgifterna i länets kommuner ligger generellt högt i jämförelse med andra kommuner. Dyraste avgiften av alla kommuner i Sverige har Mora. Ett serveringstillstånd kostar i Mora 14.800 kronor. Det kan jämföras med Rättvik där det kostar 5000 kronor. Rättvik har till och med sänkt sin avgift med 1000 kronor.

Premium: 14 800 kronor är dyrast – 5 000 kronor billigast: Så kostar serveringstillståndet i dalakommunerna

När det gäller olika kommungrupper har glesbygdskommuner det lägsta medelvärdet på avgifen 7 171 kronor. Storstäder och större städer ett medelvärde på 9 964 kronor i avgift När det gäller medelvärdet för länen finns det stora skillnader. Kronoberg, Östergötland och Västerbotten har medeltal på under 6 000 kronor. Samdigt har Örebro, Gävleborg, Stockholm, Dalarna och Västmanland medeltal på över 10 000 kronor, konstaterar NNR .

– Vi är ändå snabba i handläggningen, tre veckor tar det att få tillståndet, men vi måste givetvis ta reda på varför vi är dyrast i landet, säger Caroline Smitmanis Smids.

Alla avgifter kommunen tar ut för bland annat bygglov, livsmedel- och miljötillsyn och andra avgifter, som rör näringslivet ingår i det större projektet, Nya forum Mora.

– Idag har vi kallat samman styrgruppen för projektet. Vi har nyligen startat arbetet där bland annat alla förvaltningschefer ingår. Vi hade ett inledande möte med krögare i Mora i juni. Krögarna är förmodligen de, som har mest kontakt med kommunen. Det krävs många tillstånd och vi vill veta vad, som fungerar bra och vad, som fungerar sämre, säger Ulla Karlsson, näringslivsutvecklare utvecklingsenheten Mora kommun.

Avgifterna för tillstånd att servera alkohol är bara en del i arbetet Mora kommun ileder för att förbätra företagsklimatet.

– Kommunen har de senaste åren dalat i företagsrankingen Svenskt Näringsliv gör. Så här kan vi inte ha det. Vi måste bli bättre och vi har flera saker att jobba med för att förbättra omdömet. Det handlar om att bygga förtroende, tillit och bemötande, säger utvecklingschefen i Mora.

Mora kommun har också skickat ut enkäter till företagare i Mora. Svaren ska bearbetas av en fritsående konsult engagerad av SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Nya forum Mora omfattar utveckling av metoder i samband med myndighetsutövning. Bland annat ska en metod användas där företagaren och tjänstemännen ska formulera hur det bästa tänkbara scenariot skulle se ut i samband med mötet. Det blir utgångspunkt för kommunikationen under mötet.

– Relationerna mellan tjänstemän och företagare måste bli bättre. Vi nöjer oss inte med betygsgraderingen "godtagbar" vi måste helt enkelt bli bättre och arbeta för ett bra företagsklimat, säger Caroline Smitmanis Smids.

I den senaste företagsrankingen från 2015 hamnade Mora kommun på 124:e plats av landets kommuner. Flera andra dalakommuner placerade sig före Mora.