Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora gymnasium börjar med lärlingsutbildningar: "Ett jättebra steg framåt"

Mora gymnasium ska nu börja med lärlingsutbildningarna. Det ger eleverna en chans att göra minst hälften av sin utbildning på en eller flera arbetsplatser. Något som Thomas Nielsen, Hotell Fridhemsgatan, alltid förespråkat och ser fram emot:
– Vi öppnar kanske dörren för de som är skoltrötta men jätteduktiga i det praktiska.

De nya lärlingsutbildningarna börjar till hösten. Tanken är att de ska ge elever en chans att prova på ett yrke med de senaste kunskaperna, metoderna och teknikerna.

Ett flertal branscher i Mora har uttryckt ett behov av att utbilda personal och är intresserade av att ta emot elever för att ge dem utbildning inom företaget.

– Vi kommer att behöva arbetskraft i framtiden. Därför känns det jätteviktigt att ha ett samarbete mellan skolan och privata näringslivet. Vi går mot stora pensionsavgångar. Men vi vill finnas kvar här på bygden. Vi tycker det här är jättepositivt. Ett jättebra steg framåt, säger Marit Sandgren, FM Mattsson.

Det var i februari som gymnasienämnden fattade ett beslut om att lärlingsutbildning inom industri, tunga fordon, restaurang och hotell- och turism ska starta. Bygg fortsätter sitt redan påbörjade arbete med lärlingar.

– Uppskattningsvis flyttar 6-10 elever per år till annan kommun för att gå utbildningar inom de program och inriktningar som kan erbjudas i lärlingsform. Elever som förhoppningsvis nu väljer att stanna i Mora, säger Monica Widell, Restaurang- och livsmedelsprogrammet, som var den som fick i uppdrag att genomföra detta:

– Det bästa sättet att lära sig ett yrke är att vara ute på företag. Då tycker jag vi har väldigt bra företagare runtomkring oss som vi vill ge elever till. Det är toppen att lansera detta. Jättekul.

Gymnasial lärlingsutbildning omfattas av 2500 poäng precis som ett vanligt yrkesprogram och du får samma yrkesexamen.

– Vi har en chans att påverka eleven under tiden de är hos oss. Medan skolan är suverän och ställer upp åt andra hållet och hjälper till med det vi behöver hjälp med. Det är jättebra, säger Roland Hellberg, från Rolf Ericssons lastvagnar och bussar.

Nu hoppas de elever också kommer få upp ögonen för dessa utbildningar. Det finns fortfarande chans att söka till hösten under de kommande omvalsperioderna.